Манолова обеща оставка до четвъртък

Манолова обеща оставка до четвъртък | StandartNews.com

София. Оставката на кабинета "Орешарски" ще бъде депозирана утре или в четвъртък, за да може да бъде гласувана до края на седмицата, обеща заместник-председателят на парламента Мая Манолова пред журналисти, след като консултациите между парламентарните групи днес се провалиха заради отсъствието на ГЕРБ, които миналата седмица обявиха, че ще преустановят бойкота само след оставката на Орешарски. "Никой, нито парламентът, нито правителството, има интерес от създаване на допълнително напрежение в обществото. Оставката е окончателна и тя ще стане факт буквално всеки момент", заяви още Манолова.

Запитана дали ще призоват премиера да направи финансов отчет, за да стане ясно какво ще завари следващото правителство, зам.-председателят коментира, че "със сигурност и без да го призовават, правителството ще направи такъв отчет".

"Такива са, доколкото ми е известно, техните намерения. Има много неща, които са свършили, които е хубаво да обяснят и обявят пред българските граждани", допълни тя.

По повод това дали ще продължат да свикват пленарни заседания, Манолова обясни, че разчита най-вече на това "образно казано избирателите на ГЕРБ да ги натиснат" и те да гласуват по важните теми.

"Няма абсолютно никакъв спор и никакво колебание за това, че правителството ще подаде оставка през тази седмица. От тази гледна точка ГЕРБ могат да бъдат напълно спокойни. А малко повече отговорност към хората означава да влязат в зала и да приемем тези важни закони. Не е нужно да изостряме напрежението и да чакаме извънредни заседание", каза още Мая Манолова.

Според Манолова в седмичната програма на депутатите трябва да влязат "актуализация на бюджета на НЗОК и други важни законопроекти – Законопроекта за управление на отпадъците, за собствеността и ползването на земеделските земи, няколко ратификации, които се отнасят до ВиК сектора, за получаване на европейско финансиране по тях".

ГЕРБ обаче поставиха условие да се гласува актуализация на целия държавен бюджет, а не само на НЗОК, както иска левицата.

Манолова напомни, че предстои и второто четене на Закона за търговските вериги, който беше върнат с вето на президента Плевнелиев.

"Това са консенсусни закони, по чието обсъждане сме се разбрали с парламентарната група на ГЕРБ и би следвало, ако те са последователни, да подкрепят подобен дневен ред за пленарна зала", допълни Манолова.

Във връзка с това дали Наказателният кодекс влиза, Манолова посочи, че той е част от предложената от тях седмична програма. "Там всяка една от парламентарните групи може да направи допълнителни предложения, които да бъдат обсъдени при условията на второ четене", обясни Манолова.

Попитана, ако в сряда и четвъртък няма да има кворум, ще продължат ли да свикват заседания, Манолова посочи, че ще продължат, а ПГ на Коалиция за България ще бъде в парламента с готовност да обсъди важните теми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай