Манолова: ДДС-то за дарени храни да падне

Манолова: ДДС-то за дарени храни да падне | StandartNews.com

Предлагаме да се премахне ДДС-то за дарените храни от 1 януари 2017 година. Заедно с браншовите организации, хранителните вериги, БЧК, БАБХ и Асоциацията на ресторантьорите даваме старт на кампанията за стимулиране на дарението на хранителни продукти. Това обяви омбудсманът Мая Манолова по време на пресконференция, на която бе дадено началото на инициативата „Всеки ден - Великден", съобщава „Фокус".

Манолова припомни, че инициативата е продължение на успешно реализираната през април кампания от „Великден за всеки" – „Дари празник за баба и дядо", която бе организирана от същите институции - браншовите организации от хранителната промишленост и хранителните вериги, БАБХ , Българска хранителна банка и БЧК.

„Бяха събрани близо 1 милион лева, от които 650 хиляди парични средства и хранителни продукти за 360 хиляди лева", отбеляза омбудсманът.

Тя допълни, че още тогава организаторите са поели ангажимента да превърнат инициативата в целогодишна практика.

„Поехме ангажимент да превърнем дарителството от кампания в ежедневие, затова нарекохме тази кампания „Всеки ден - Великден", защото нейната цел е да направи дарителството ежедневна дейност", заяви Манолова.

По думите й кампанията е не само срещу глада и бедността в България, но и ще се стреми да стимулира доброволчеството, състраданието и дарителството в българското общество.

„Според данни на Националния статистически институт годишно у нас се изхвърля близо 700 000 тона храна", подчерта Манолова.

Тя добави, че в същото време близо 50% от българските граждани се намират в риск от бедност или социално изключване, а над 40% от българите живеят в изключително тежки условия.

„Най-засегнати от това са пенсионерите и децата. Една трета от тях са деца, които живеят в бедност и се хранят по-зле от всичко свои връстници в Европа", коментира омбудсманът.

„Защо храната се изхвърля, а не се дарява? Отговорът е: защото производителите и търговците на храни нямат стимул за това", посочи тя и даде пример с това, че на търговците излиза в пъти по-евтино да унищожават хранителните продукти, вместо да ги даряват.

Затова ние предлагаме да се премахне ДДС от 1 януари 2О17 година от дарените храни. Предложението ни е до финансовия министър, защото това е правилната процедура и параметрите на тази процес да бъдат заложени в бюджет 2017 година", обяви тя.

„Готови сме да се включим с работна група към Министерството на финансите", допълни Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай