Макрон пристига у нас, Радев и Борисов го приемат в Евксиновград

Ще говорят за Шенген и Западните Балкани, според френските медии - и за социалния дъмпинг

Макрон пристига у нас, Радев и Борисов го приемат в Евксиновград | StandartNews.com

„Дворецът Евксиновград" ще приеме в петък френският президент Еманюел Макрон, който идва в България по покана на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Двамата ще имат отделни срещи с Макрон, който е придружаван от съпругата си Брижит. Сред темите за разговор ще бъде и социалният дъмпинг, твърдят френски медии. Според официалната информация въпросите, които ще се обсъждат, са двустранните отношения, охраната на външните граници на ЕС, както и идеите за бъдещето на Европа. Във фокуса на разговорите ще бъдат също така приоритетите, които ще има българското председателство на ЕС, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към ОИСР.

Макрон ще бъде посрещнат с церемония пред „Евксиновград", след което ще разговаря с Румен Радев. След съвместната им пресконференция следва среща на четири очи между френския президент и премиера Бойко Борисов. Ще има и пленарни разговори, в които ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов. Борисов и Макрон също ще говорят пред медиите, а в късния следобед ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" във Варна. Междувременно първата дама Десислава Радева ще покаже на Брижит Макрон Ботаническата градина и Двореца в Балчик.

Преди да пристигне у нас, Макрон посети Австрия и бе очакван на визита в Румъния. Според вестник „Кроа" целта на обиколката му в трите страни е „да създаде климат на доверие по деликатния въпрос за командированите работници". Вчера в Залцбург Макрон определи трудовите закони на ЕС за командированите работници като предателство към европейските принципи. След среща с австрийския канцлер Кристиан Керн Макрон подчерта, че Франция и Австрия имат общо виждане по тези въпроси и че Париж и Виена са на мнение, че европейската директива за командированите работници облагодетелства социалния дъмпинг в полза на страните от Източна Европа.

След като ЕК обяви миналата година, че иска да преразгледа европейската директива по въпроса, Румъния и 10 други страни вдигнаха жълт картон, заявявайки, че това би нарушило принципите на свободната търговия - една от придобивките от присъединяването им към ЕС. Румъния и България, от които идват много от командированите работници в ЕС, са ключови дестинации за френския президент. Ако тези страни се приближат до позициите на Париж, основните противници на промяната на обсъжданите правила - Варшава и Будапеща, ще се окажат малко по-изолирани, пише „Хъфингтън пост".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай