Македонска сапунка с неочакван край

Чужди личности, паметници и символи помпат псевдосамочувствие край Вардара

Македонска сапунка с неочакван край | StandartNews.com

Един сапунен съседски сериал е на път да бие по досада всички латиноамерикански и турски безконечни поредици. И докато даваните досега сапунки по някои телевизии са почти предсказуеми, вървящият по всички български медии македонски сериал "Антибългарска кампания" се очертава като история с неочакван край. В последния месец епизодите му започнаха да се излъчват все по-често, след като българската власт даде да се разбере, че й е писнало от художествената измислица. Тогава България оттегли подкрепата си за Македония за присъединяването й към ЕС и Скопие не получи конкретна дата за начало на преговори.

България подкрепя евроинтеграцията на Македония, но тя не е безусловна. До това заключение стигнаха българският премиер Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев. "България ще даде рамо, ако се спре с пропагандата и се премине към реални действия за засилване на добросъседските отношения. Македония трябва да спре и с антибългарската кампания и с подмяната на исторически факти", категорична бе българската власт.

Вместо да анализира българското поведение, Скопие зачести с антибългарските прояви, даването на "македонско гражданство" на известни българи" и публикациите в пресата, които не биха могли да се окачествят като добросъседски.

Преди дни македонският "Утрински вестник" започна публикуването на нова антибългарска поредица "Как бяха ликвидирани македонските евреи". Авторът Виктор Цветановски е някогашен кореспондент на "Нова Македония" в София и е известен с антибългарската си позиция.

В първата част на поредицата Цветановски пише, че България на няколко пъти вече застава на европейския път на Македония в стремежа си да я застави да приеме българското тълкувание на историята.

Публикацията бе предшествана от съобщение в първите дни от новата 2013 г. на македонски археолози, които изкараха Исус Христос техен сънародник, а журналисти от западната ни съседка пък си присвоиха и футболиста Димитър Бербатов. "Българският национал Димитър Бербатов, родом от Благоевград и известен в България като Митко Македончето, вкара първия гол във Висшата лига за Новата 2013 година", пише в материал на македонския сайт sitel.com.mk.

На 2 януари полицията в Струмица извърши арести в домовете на шестима граждани с македонско и българско гражданство, които били упълномощени да представят кандидати за български паспорт.

В последният епизод за миналата година от сериала "Антибългарска кампания" главната роля бе поверена на македонския премиер Никола Груевски. "Най-известните наши революционери в България ги смятат за техни. Българската историография и македонската историография от 1945 до днес имат различни позиции по някои въпроси. Голям брой революционери, които ние смятаме за македонски революционери, те смятат за български революционери. Гоце Делчев е най-приетата личност от македонската история от края на XIX и началото на XX век. В България има град Гоце Делчев. Не паметник - град Гоце Делчев", каза  Груевски в интервю за шоуто "Яж бюрек" на телевизия "Сител 3". "Яне Сандански е наш национален герой. Има град Сандански. Да не споменавам всичките. Най-известните наши революционери при тях ги смятат за техни революционери, добави той.

Интересното в македонско-българската сага е, че случаите, когато Скопие "реши да дава гражданство на личности от българската история", е правопропорционално на македонците, получили българско гражданство. 27 800 македонци са взели български паспорт от началото на 2010 година досега. Половината от чужденците, получили българско гражданство от 2007 г. насам, са македонци, сочат данните на министерството на правосъдието от края на миналата година.

Така Скопие е присвоило личности от българската история като Даме Груев, Гоце Делчев, цар Самуил и братята Кирил и Методий. А за да се знае, че това е така, техни паметници се извисяват в центъра на македонската столица. Всъщност посетилите Скопие се уверяват, че македонските власти имат склонност към присвояване. Едни от символите на Париж и Лондон, Триумфалната арка и двуетажните червени автобуси са част от скопския пейзаж. Скопската версия на арката, наречена Порта Македония,  е два пъти по-малка от оригинала. Според идеята на автора релефите на портата трябва да изобразяват моменти от историята на Македония, но на някои от тях страната е показана с граници, обхващащи територии на съседните държави, включително и България.

Според академиците, изготвили "Скопската енциклопедия", повечето български князе, царе и национални герои не са българи, а македонци. В изданието от 1800 страници пише, че Иван Козарев от Добринище е първият македонски партизанин, цар Самуил е македонец, както и голяма част от дейците на ВМРО. Македонци са жителите на Разлог и повечето селища в Пиринско, описани от Васил Кънчов през XIX в., макар в книгите си той навсякъде да пише, че по тези места живее предимно българско население.

Сред получилите македонско гражданство са българските възрожденци Димитър и Константин Миладинов, съставители на сборника "Български народни песни от Македония", и авторът на "Песен за човека" Никола Вапцаров. Оказа се, че съседите имат и претенции към герои от от народните ни приказки. Преди пет години паметник и площад Итар Пейо (Хитър Петър) се появиха в град Прилеп. Според скулптора Жарко Башески Хитър Петър е герой от македонските приказки и живял в с. Градешница, Битолско. Македонските чиновници, дали разрешение за паметника, се обединиха, че  Итар Пейо представлява духа на народа. Малко преди Итар Пейо македонец стана и Орфей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай