Лукарски иска в ТТБИ да залегне и визовият режим за САЩ

Лукарски иска в ТТБИ да залегне и визовият режим за САЩ | StandartNews.com

София. Може да не подкрепим Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТПИ) и твърдо държим визовият режим за българи, пътуващи за САЩ, да бъде част от преговорите по него. Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски на пресконференция днес.

По думите му споразумението, което би засилило икономическото сътрудничество се очаква да донесе допълнителен растеж в рамките на 120 млрд. евро в ЕС, но има и много критици.

Една от причините е възможността големите мултинационални компании да съдят правителствата, които накърняват интересите им. Друга са опасенията, че САЩ ще наложи своите по-либерални стандарти по отношение на хранителните продукти (в т.ч. и употребата на ГМО). Има сериозни критики и по отношение на прозрачността на преговорите около ТТИП.

От американска страна коментарите са в посока на това, че създаването на зона за свободна търговия с Европа ще създаде стена срещу руския натиск на Стария континент, а спорните въпроси може да бъдат решени, пише бТВ.

„Официалното становище на България не се различава много от това на другите страни-членки, с разликата, че ние искаме като основен въпрос в преговорите да залегне и визовият режим за българите за САЩ", каза Лукарски. Той обясни, че на този етап преговорите не са стигнали до момента за обсъждане за визовия режим за българи.

„Надяваме се научно-технологичният парк "София Тех парк" да бъде не само инфраструктура, а инкубатор на идеи за развитието на малкия и среден бизнес", заяви още Лукарски.

Той припомни, че от ЕК е получено положително становище, с което се отблокират средствата за реализиране на проекта в размер на 83 млн. лева. Собственото финансиране на проекта е 437 хиляди лева. Проектът трябва да бъде завършен до средата на ноември 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай