Осъдиха Панов за неподадената декларация

Районните магистрати потвърдиха глобата от 1000 лева за шефа на ВКС

Осъдиха Панов за неподадената декларация | StandartNews.com

Софийският районен съд потвърди глобата от 1000 лв. на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, наложена му за неподадена декларация пред Сметната палата. Решението си съдия Ангел Павлов е взел следобед в понеделник. То ще бъде публикувано веднага след като личните данни бъдат заличени от него, съобщи „Монитор”

Съдия №1 бе наказан от Сметната палата на 10 януари т.г. за неподадена имуществена декларация през 2017 г. Като мотив посочи, че декларацията си трябвало да подаде пред Инспектората към ВСС (ИВСС). По закон обаче е трябвало да декларира имуществото си и пред двете институции - пред ИВСС като председател на ВКС и пред Сметната палата като член на Висшия съдебен съвет.

На съдебното заседание през октомври Панов пробва да финтира делото, като нито той, нито адвокатът му се изправиха пред Темида. Явно с цел процесът да бъде отложен. Въпреки това съдия Ангел Павлов даде ход на делото с мотива, че шефът на ВКС е бил редовно призован, тъй като призовката е била приета от юрисконсулта във ВКС Здравко Стойков, който е длъжностно лице, натоварено да приема книжа. Призовката за адвоката пък била върната, тъй като той бил извън София, но след това изпратил до съда допълнение към жалбата и дори посочил на кои дати има възможност да се яви на следващо заседание. „Депозираната молба от адвоката означава, че е запознат с назначеното съдебно заседание“, отсече съдът. В пледоарията си по делото пък представителят на комисията „Антикорупция“, в чиято структура влезе тази част от Сметната палата, отговаряща за публичността на имуществото на лицата, заемащи висши държавни постове, посочи, че жалбата на Панов е неоснователна. Настоя също наказателното постановление срещу него, с което се налага глобата, да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно, защото шефът на ВКС е нарушил закона за публичност на имуществото си като член на ВСС.

Именно заради неподаването на декларация Сметната палата даде Лозан Панов на НАП за проверка. През октомври стана ясно, че при проверката си приходната агенция е хванала в нарушение шефа на ВКС, наложила му е ревизионен акт и е сезирала КПКОНПИ за Панов. В момента тече проверка на антикорупционната комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай