Либералният интернационал се обяви срещу ксенофобите в правителството ни

Либералният интернационал се обяви срещу ксенофобите в правителството ни | StandartNews.com

Против участието на ксенофобски и екстремистки партии в българското правителство се обяви Либералният интернационал. Позицията бе изразена от президентът на генералната асамблея на федерацията д-р Жули Миновес и Трикел в рамките на заключителната сесия на Конгреса им в Андора. На него депутатът от ДПС д-р Джевдет Чакъров бе преизбран за вицепрезидент и член на Бюрото на международната организация.

Трикел подчерта, че Либералният интернационал се присъединява към позицията на ДПС и притесненията им за участието на „ксенофобски и екстремистки партии в българското правителство". "Още през април Бюрото на Либералния интернационал призова демократичните сили в България да отхвърлят коалиция с крайнодесни политически сили. Неприемливо е премиерът г-н Борисов и неговият вицепремиер от популистката дясна коалиция „Обединени Патриоти" г-н Валери Симеонов да омаловажат отблъскваща снимка с нацистки поздрав на когото и да е, а още по-малко на високопоставен коалиционен политик", гласи още позицията на федерацията.

В него се посочва, че „политическата ситуация в България трябва да бъде сериозно наблюдавана, за да се избегне изпадането на страната в политическа нестабилност заради провокативна и ксенофобска реторика". Критика към правителството има и в резолюция на Конгреса на Либералния интернационал. "Коалиция с открито националистична, ксенофобска и анти-европейска сила ще затрудни необходимите демократични и икономически реформи и по-скоро ще доведе до регрес в тези сфери. Конгресът апелира към политическите партии в България да изискват от новото правителство да направят необходимите реформи", гласи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай