Кутев: Нови избори няма да доведат до различен резултат

БСП има ясна идеология, знаем защо сме дошли

Кутев: Нови избори няма да доведат до различен резултат | StandartNews.com

София. "Не мога да кажа дали ще се оспорва резултатът, но проблемът е ниската избирателна активност. Демокрацията преживява особен етап, в който от една страна се опитваме всички граждани да кажем на политиците какво трябва да правят, от друга, според мен не си даваме сметка, че ние имаме това право, дори това задължение и в сегашната Конституция, и в сегашните закони, но ние просто не го ползваме", каза Антон Кутев от БСП пред БНТ по повод местните избори във Варна.

Според него, ако до урните бяха отишли всички хора, резултатът щеше да бъде различен. Той предполага, че и балотажът нямаше да е между БСП и ГЕРБ „Системата не се променя през улицата, а през демократични механизми. Ако ги използваме всички, ние ще живеем по-добре", каза Кутев. Според него, ако има нови парламентарни избори, избирателната активност няма да бъде много по-висока от предишната, а и резултатите няма да се различават съществено.

"Това, което се опитваме да направим е бързото приемане на тези закони, които са насочени за решаване на проблемите на хората.", каза Кутев и добави, че ако ГЕРБ са ги били приели в началото на годината, нямаше да се стигне до протести.

Антон Кутев заяви, че не приема обвинение от страна на ГЕРБ, че БСП иска да повиши задлъжнялостта, защото дългът е бил 10 млрд. лева в края на управлението на Тройната коалиция, а сега вече е 14 млрд. Предприетите мерки не са със средства от бюджета, поясни Кутев. Той заяви, че БСП е много внимателна с разходите.

Кутев акцентира на това, че се насочват пари от големите корпорации и фирми към джоба на хората, каквито са перата в енергетиката. „В енергетиката какво направихме? Вместо да се изкупува ток от скъпите частни централи, той се купува от тези, които произвеждат евтина електроенергия, а именно държавните. Студения резерв е за сметка на Ковачки", поясни той.

По повод протестите депутатът от БСП каза, че хората, излезли на улицата имат своите основания да бъдат там, но има и друга част от обществото, която не е представена от протестиращите.  Той обясни, че често обикаля структурите на БСП в страната и има представа за нагласите на хората. Той изрази съжаление, че заради назначението на Пеевски БСП е загубила много от десните гласове от последните парламентарни избори. Кутев е категоричен, че БСП има подкрепа и даде за пример контрапротестът на НДК, като уточни, че той не е организиран от БСП.

"БСП има ясна идеология, знаем защо сме дошли. Да, ние правим грешки, но именно заради това нашите хора продължават да ни подкрепят, защото знаят какво да очакват след това", каза Кутев.

На въпрос дали ще поискат вот на доверие той обясни, че и да бъде искан такъв няма опозиция в парламента, с която да се дебатира по него. Според Кутев нормалната ситуация е ГЕРБ да бъдат в парламента и той би приветствал такова решение. На мнение е, че с взаимни обвинения между партиите няма да се решат проблемите на хората, а те искат промяна.

"Въпросът е, че, за да се случи тя по някакъв начин, трябва да мине по определени правила. Дори промяна на Конституцията, пак трябва да мине по правила", каза Антон Кутев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай