Кутев: Абсурдно е в оставка да правим актуализация

Кутев: Абсурдно е в оставка да правим актуализация | StandartNews.com

София. „Абсурдно е правителство в оставка да прави актуализация на бюджета. Няма да позволим това". Това заяви депутатът от БСП Антон Кутев пред Нова тв.

„Не Чобанов, не Орешарски, брат ми да предложи 3 млрд., които не са нужни на държавата, няма да го подкрепя", обясни той.

На този етап в бюджета има достатъчно буфери и резерви, а изпълнението на приходната част върви по-добре отколкото е вървяло по същото време на миналата година, каза депутатът.

„Сега знаем, че не бяха необходими. Това, което сега се случва е втори опит за грабеж". Така Кутев коментира исканията на ГЕРБ за теглене на 5-6 милиарда лева заем от МВФ.

Има изход от кризата с КТБ, коментира Кутев. „Гарантираните средства са около 3 милиарда и половина, а 2 милиарда от тях са в междубанковия фонд", каза той. „Преди седмица и половина финансовият министър обясни, кои са буферите, в които могат да бъдат намерени останалите пари. В рамките на този бюджет могат да бъдат осигурени", допълни още социалистът.

Предложението за одържавяването е по-добро и може да предотврати масовото теглене на пари от банката. „90% от българските граждани ще предпочетат да си държат парите в една банка, която е гарантирана от държавата, отколкото във всяка друга", каза Кутев.

БСП има последователна позиция относно бюджета, каза депутатът и изтъкна, че ГЕРБ са си сменили гледната точка.

„В момента нямаме нужда от тези пари. Тази държава може да мине без тези 3 млрд. лева заем", заяви Кутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай