Купуват нови печатарски машини за местния вот

Купуват нови печатарски машини за местния вот | StandartNews.com

БНБ не може да смогне с поръчката за вота, нужни са 18 млн. бюлетини

Нови печатарски машини ще бъдат купени за БНБ заради местните избори. По-малко от шест месеца преди изборите стана ясно, че БНБ и двете лицензирани печатници не могат да се справят с отпечатването на бюлетините за местния вот. Поради тази причина най-вероятно ще се закупят допълнителни машини за печатницата на БНБ. Проблемът бе обсъден във вторник на среща при председателя на парламента Цецка Цачева с представители на всички парламентарни групи, на правителството, на Централната избирателна комисия (ЦИК) и печатницата на БНБ. Миналата седмица от печатницата на БНБ са информирали писмено Цачева, ЦИК и премиера Бойко Борисов, че капацитетът й позволява да се отпечатат около 9 млн. бюлетини, а за местния вот бройката ще бъде 18 млн., но в 4000 различни комбинации. На изборите ще се гласува за кмет на кметство (в населени места над 100 жители), за общински съветници и за кмет на община, а в трите големи града София, Пловдив и Варна ще се пуска бюлетина и за районен кмет.

Според Изборния кодекс печатницата на БНБ може да възложи на лицензирани печатници изработването на изборните книжа. Двете такива лицензирани печатници са "Демакс" и "Дунав прес". На срещата при Цачева обаче се разбрало, че и трите печатници едва ли ще могат да се справят при сегашния си капацитет. Институциите са обсъдили три варианта за справяне с проблема. Първият е да бъде променено изборното законодателство така, че изборните книжа да не бъдат отпечатвани в лицензирани печатници. Тази опция обаче поставила въпроса за сигурността и риска от нова "Костинбродска афера". От Реформаторския блок предложили бюлетините да се печатат в Румъния, но този вариант е бил отхвърлен поради опасения, че така може да се наруши Изборният кодекс или да се застраши националната сигурност.

Отхвърлено е било и предложението спешно да се лицензират още печатници, които да се включат в отпечатването на бюлетините. В крайна сметка, според обясненията на финансовия министър Владислав Горанов, институциите са решили, че най- приемливият вариант е да се закупи допълнителна техника за печатницата на БНБ, която има грижата за изработването на изборните книжа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай