Кунева започва консултации за промяна на Конституцията

Кунева започва консултации за промяна на Конституцията | StandartNews.com

София. Движение България на гражданите започва консултации за промяна на Конституцията, съобщиха от партията.

Хората на Меглена Кунева предлагат създаването на съвет от 20-25 уважавани експерти и общественици, които да събират предложения на гражданите по 4 основни теми - държавно устройство, права и задължения на гражданите, съдебна реформа и държавна администрация.

Кунева обаче уточни, че идеята първо ще бъде обсъдена с партньорите от Реформаторския блок.

Идеята е предложенията да са готови до април, след което формацията ще се стреми към постигането на конституционно мнозинство на следващи избори.

По думите на Кунева при досегашни анализи на движението винаги е ставало ясно, че най-големи промени в Конституцията са необходими в частта съдебна система и правото на гражданите да защитават правата си.

Сред предложенията са избор на главния прокурор от Народното събрание с възможност за отзоваването му, намаляване на партийните квоти във Висшия съдебен съвет, намаляване броя на депутата, премахване на поста зам.-министър и даване възможност на гражданите да сезират Конституционния съд.

По думите на Кунева до голяма степен решението да движението отново да вдигне темата за Конституцията е и кризата, предизвикана в понеделник от решението на Конституционния съд за Делян Пеевски.

Реформаторският блок обсъжда да внесе ново искане до Конституционния съд за Пеевски, след като стана ясно, че предишният въпрос им се е сторил неясен и избягват отговора, съобщи още Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай