Кунева за Шенген: Време е Европа да изрази доверието си към България

Кунева за Шенген: Време е Европа да изрази доверието си към България | StandartNews.com

София. „Ние сме добър партньор, който държи на третия либерализационен пакет. Доскоро финансовата ни дисциплина беше перфектна. Партньорите казват, че има доверие в нас. Когато обаче стане въпрос за Шенген, отговорът е, че няма пълно доверие". Това заяви вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева пред бТВ.

Те бе категочична, че Шенген ще промени отношението към България. "Време е Европа да изрази доверието си към България", смята Кунева.

Относно критиките от последния мониторингов доклад на ЕК, Кунева посочи липсата на напредък по присъединяването към Шенген като един от симптомите за регрес в българската политика от подписването на Договора за членство в ЕС през 2005 г. насам. Другият е липсата на план за членството на България в еврозоната.

„След 2007 г. България застина – нито влезе в Шенген, нито направи план за влизане в еврозоната", отбеляза Кунева и похвали финансовия министър Владислав Горанов за амбициите му в тази посока.

„След 8 години и 14 доклада най-трудно е да повярваш, че може следващият път да го направиш различно. Когато подписвахме договора през 2005 г., имахме по-положителни доклади, което означава, че има регрес в някои области. Въпросът е кой колко енергия може да вложи в този процес, не бива да се отчайваме. Трябва да съберем сили и да направим това най-трудно упражнение", препоръча Кунева.

В отговор на призива на главния прокурор Сотир Цацаров политиците да се въздържат от коментари относно критиките на Брюксел срещу магистратите, вицепремиерът подчерта, че „всеки трябва да поеме отговорността си". „Нека да отделим една отговорност от друга. Когато става дума за съдебна власт, трябва да обясним кой е по-виновен – който оказва натиск или който позволява оказването на такъв натиск. Нека някой политик или магистрат да каже дали е получил обаждане от мен – аз поемам собствената си отговорност. Не би ми минало през ум – дълбоко презирам подобни неща. Аз искам да видя друга и по-добра държава", коментира Меглена Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай