Кунева за "съжителството": Празнуваме освобождението от робство

Кунева за "съжителството": Празнуваме освобождението от робство | StandartNews.com

На 3 март България празнува освобождението от турско робство. Става въпрос за свободата и нейните измерения. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева пред БНТ снощи относно възникналия скандал за термините "робство" и "съжителство".

Според нея трябва да се коментира и какво се е случвало през този период с нацията ни, духа и държавността. Кунева направи връзка и с другия си ресор, като подчерта, че робството се модифицира в съвременни форми като трафика на хора, определяйки проблема за значителен и за България, и за Европа.

По думите й няма да се правят промени в учебното съдържание, без да бъдат обсъждани. По думите й обаче, няма противоречие между промяната и традицията в образованието. Тя коментира, че колкото е важно децата да познават и да се гордеят с историята на страната, толкова и да знаят чужди езици и да имат добри компютърни умения.

Законът за борба с корупцията твърдо се връща на масата. Нашето желание е да има работещи институции и взаимовръзки между тях, коментира Кунева.

Това е важен и тежък закон. Ако изборът ми за образователен министър не беше минал, това щеше да бъде ясен знак, че и този закон едва ли щеше да бъде приет. Имам усещането, че това беше и целта, коментира Кунева. Тя беше категорична, че гласуването в Народното събрание е показало, първо, че коалицията ГЕРБ-РБ е устойчивият модел и управлението в този формат е стабилно, и второ, че има промяна в ролята и разколебаване на ПФ и АБВ в мнозинството.

На въпрос за статията в германското списание "Шпигел", посветен на корупцията в България, Кунева заяви, че не политикът трябва да раздава присъдите, а органът, залегнал в този закон, трябва да проверява абсолютно всеки на висока властова позиция - депутати, кметове, ректори и други. Ако законът третира еднакво всички, без значение от парите и медиите им, тогава ще напредваме като държава, заяви Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай