Кунева: Срамно е, че българи са замесени в трафика на бежанци

Кунева: Срамно е, че българи са замесени в трафика на бежанци | StandartNews.com

Солидарност и сигурност трябва да са политиките на властите спрямо бежанците

Солидарността и гарантиране на сигурност трябва да са политиките на властите спрямо бежанците.Проверка на потока, преминаващи бежанци трябва да има. Решаваща е солидарността, както и да се гарантира сигурността на страната, по отношение на която властите трябва да са безупречни. Това коментира в ефира на БНР днес вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Вицепремиерът подчерта, че въпреки, че хуманността е водещ принцип, властите не отслабват бдителността си по отношение на влизащите в страната.

На въпрос дали трябва да изпитваме срам, от това, че българи са замесени в трафика и смъртта на бежанци, Кунева отговори: "Да, в смисъл то е факт, няма как да обърнеш гръб на този факт, на това, че има българи и че това е срамно. Но има и другото, има и хора, които се грижат за бежанците. Мога да ви дам десетки примери. Аз се срещнах с лекари, впрочем български евреи, които дават доброволен труд в лагерите. След нощните си дежурства, след натовареността си да могат да прегледат най-напред децата, а след това всички страдащи. Така че много е важно именно за да може да стане ясна пълната картина и всъщност дори по някакъв начин да се задълбочи на фона на тези добри хора, да се задълбочи отхвърлянето и срамът от това, че има и други, които могат да печелят от трагедията на човешки съдби. За съжаление пак българи.

Кунева беше категорична, че миграцията ще остане гореща тема както за България, така и за Европа в близките месеци. Трябва общ европейски отговор, защото това е общ проблем, независимо, че натискът е по-силен в една или друга държава. Никоя страна не може да се справи сама, посочи още тя и допълни, че въпросът за образованието и интеграцията на мигрантите става все по-належащ. Кунева посочи, че ЕС мисли за обща система за убежище, вместо всяка страна да има своя.

Участието на българи в това отвратително престъпление е срам, коментира Кунева по отношение на българите, за които стана ясно, че са задържани заради камиона със загинали бежанци в Австрия. Тя обаче беше категорична, че това не може да е клеймо за българското общество. В страната ни има много хора, които са съпричастни с нещастието на
бежанците, полагат доброволен труд и искат да помогнат, посочи тя. По думите прави чест на българското общество и е белег за неговата зрялост, че по отношение на релокацията на бежанци у нас не чухме език на
омраза. По програмата за релокация, която беше създадена след трагедията в Средиземно море през пролетта, в която се издавиха стотици мигранти, България трябва да приеме около 560 човека.

На въпрос за предстоящите местни избори, Кунева беше категорична, че партиите в Реформаторския блок в момента работят активно заедно за единното явяване на вота. Тя посочи, че ръководителят на предизборния щаб на РБ и зам.председател на ДБГ Найден Зеленогорски е успял да постигне съгласие между формациите за единно явяване в над 90 на сто от местата. По думите й е необходима по-голяма консолидация на РБ, като се стъпи на единството на парламентарната група и се продължи към възстановяване на органите на Блока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай