Кунева пред оставка след паднал закон (ОБЗОР)

Кунева пред оставка след паднал закон (ОБЗОР) | StandartNews.com

ДБГ с остра декларация, мислят дали да останат в кабинета

Парламентът отхвърли закона за борба с корупцията по високите етажи на властта, предложен от вицепремиера Меглена Кунева. Гласовете на 78 депутати от ГЕРБ и 22-ма от РБ не достигнаха, за да може проектът да мине на първо четене. От БСП се обявиха против, а 72-ма народни избраници от останалите групи натиснаха бутона "въздържал се".

"Уплашиха се", коментира след гласуването Меглена Кунева. "Корупцията е много тежка вреда на управлението. Тя не се лекува със заклинания и билки, трябва хирургическа намеса. Този закон я даваше. Очевидно той е подплашил голяма част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси. Аз не съм съгласна с това и смятам, че тази настойчивост ще продължи", посочи тя. Веднага след като станаха ясни резултатите, от ДБГ се събраха на спешна сбирка в партийната централа. Резултатът от нея е остра декларация, в която отхвърлянето на законопроекта е оценено като "историческо петно, лепнато върху 43-ото НС". Хората на Кунева изразиха недоумение от липсата на подкрепа от страна на АБВ и ПФ. "Случилото се разколебава нашите членове и симпатизанти в смисъла на участието на РБ в управляващото мнозинство. ДБГ ще направи тази оценка на Националния си съвет в събота и неделя и ще постави въпроса пред парламентарната група на РБ", завършва декларацията. На заседанието депутатът Настимир Ананиев е предложил Меглена Кунева да подаде оставка в знак на протест, научи "Стандарт". Срещу тази опция се изказали Даниел Вълчев и Найден Зеленогорски. В крайна сметка е било решено ДБГ да започне мащабна кампания в страната за мобилизиране на допълнителна гражданска подкрепа, а целта е засилване на обществения натиск в подкрепа на мерките срещу корупцията. Остро реагира и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Вотът за антикорупционния закон е отблъскващ инстинкт за самосъхранение и желание за привилегии и недосегаемост. ВМРО поне запази приличие", написа той в Туитър. Войводите не участваха в гласуването, а депутатите от НФСБ гласуваха "въздържал се". От ГЕРБ пък обвиниха за неуспеха реформаторите. "Ако са искали законът да мине, да бяха осигурили подкрепа предварително. Борисов как успя да го прокара в Министерски съвет", недоволстваха депутати. Други определиха резултата като "шамар за целия парламент".

Очаквано двучасовият дебат в пленарна зала бе остър и емоционален, както при първото му гледане, а народните избраници не си спестиха и лични нападки. Основното възражение бе срещу възможността да се работи по анонимни сигнали. "Законът създава условия за изнудване на политически неудобни фигури. С него се легитимира и улеснява моделът "Златанов", защото директорът на бюрото разполага с еднолична власт кого да разследва", заяви Мустафа Карадайъ от ДПС. "Можем да обсъдим дали органът ще бъде колективен или едноличен между първо и второ четене. Досега обаче критиките бяха срещу колективната безотговорност. Нека не спираме дебата сега, внесете предложенията си", защити проекта шефът на Правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Съпартиецът му Димитър Лазаров изтъкна, че сред достойнствата на закона е, че на едно място ще се подават декларациите за имущество и за конфликт на интереси.

Военните поръчки
само в страни на НАТО

Заедно с всички парламентарно представени политически сили, с изключение на БСП и "Атака", постигнахме широко политическо съгласие, че всички инвестиции в отбранителни способности оттук нататък трябва да отговарят на принципа за рязко повишаване на съвместимостта с партньорите в НАТО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията за активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО у нас. "На практика това означава, че военните не бива повече да възлагат поръчки за нови способности на ненатовски производители на оръжие", подчерта държавният глава. "Това събитие е ярко доказателство за правотата на ценностния избор, който страната ни направи да бъдем активен и достоен член на Алианса", каза още Плевнелиев. И допълни: "НАТО е уникален съюз, в който всеки е важен и всеки може и трябва да допринесе за колективната сигурност". "Ние сме заедно във всяка една държава членка", изтъкна Джеймс Апатурай, заместник-помощник на генералния секретар на НАТО.

Местан: Мит е, че
има външен натиск

"Мит е, че има някакъв външен натиск за приемане на антикорупционния закон. Вижте оценката на ГРЕКО (Групата на държавите, борещи се срещу корупцията - бел.ред.) и ще разберете, че напротив, мнението, идващо отвън, е, че по-скоро институциите у нас не работят и този проблем не може да бъде заместен с ново институционално строителство". Това заяви вчера лидерът на ДПС Лютви Местан за "Стандарт" по повод отхвърлянето на законопроекта "Кунева". "Гласуването потвърди абсолютно категорично тезата ни, че стабилността на този кабинет е едно добро пожелание, една мечта на лидерите на управляващата коалиция, но реалността е доста по-различна", категоричен бе Местан. По думите му и да искат, четирите партии, стоящи зад кабинета, не могат да постигнат съвместимост и да реализират реформи, защото ги делят идейни разломи. "Когато говорим за необходимостта от нов, ясен, изчистен, евроатлантически профил на управлението, ние нямаме предвид непременно съучастието на ДПС в такава управляваща коалиция. Ние заявяваме, че можем да бъдем отговорни и като опозиционна сила. Неслучайно всички значими решения се взимат с участието на ДПС", подчерта Лютви Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай