Кунева очаква съгласие в НС по конституционните промени

Кунева очаква съгласие в НС по конституционните промени | StandartNews.com

"Очаквам да постигнем съгласие между парламентарните сили по промените в Конституцията. В крайна сметка по-голямата част от партиите вече подкрепиха стратегията за съдебна реформа, в която беше фиксирана насоката на промените." Това заяви днес вицепремиерът и лидер на ДБГ в ефира на БНТ. Тя беше категорична, че най-добре е да бъде създадена специална комисия в НС за конституционните поправки, която да обедини позициите на политическите сили. Важно е нещата да се случат навреме, да дадат бърз резултат и да направят промените необратими.

Кунева коментира като недопустима отбранителна позиция твърденията на съдия Румяна Ченалова, че срещу нея се извършва "лов на вещици". Не бива хората, имали власт, да си позволяват подобно поведение. Да си магистрат е огромна отговорност - когато знаеш законите и ги нарушаваш, носиш повече вина, посочи Кунева. Тя допълни, че фокусът на новия антикорупционен орган ще бъде именно в установяването на почтенността на политиците и магистратите. Новият орган ще проверява дали доходите отговарят на стандарта на живот и имуществото на над 7 хиляди висши държавни служители.

Кунева коментира и темата за увеличаващата се бежанска вълна към Европа и България включително. По думите й трите акцента на европейските усилия са насочени към пресичане на трафика на хора чрез отнемане и унищожаване на трафикантските кораби и по-големи наказания за трафикантите, към по-сериозна охрана на границите и към активни външнополитически усилия за намаляване причините за емиграция. Тя беше категорична, че освен морските граници, съюзът трябва да се грижи и за сухоземните си граници, каквато се явява България и посочи, че тази позиция е била ясно заявена от българска страна по време на срещите в ЕС през изминалата седмица.

Вицепремиерът посочи, че влизането на България и Румъния в Шенген е част от решаването на проблема с миграцията. По думите й позицията на някои европейски страни да обвързват Шенген с напредъка в правосъдието е късогледа, когато става въпрос за сигурност. Тя съобщи, че утре заминава за Франция, където ще разговаря с правосъдния министър и отново ще постави въпроса.

По отношение на бежанците в България, Кунева коментира, че проблемът е и в интеграцията. Повечето бежанци в България виждат страната ни като транзитна точка по пътя си към страни като Германия и Швеция и по тази причина не учат български и не се професионализират. Така се получава затворен кръг, в който те хем не заминават, хем не се интегрират, а това натоварва бюджета.

Кунева беше категорична, че в България продължават да преобладават проевропейските настроения и доверието в европейските институции. Тя припомни, че вчера се навършиха 10 години от подписването на договора за
членство на страната ни. По думите й през последните години, които съвпаднаха със световната икономическа криза, чуждестранните инвестиции в България драматично намаляха и бяха компенсирани единствено от европейските фондове. Тя беше категорична, че страната ни е по-силна в икономически и външно логически план единствено в рамките на ЕС.

Вицепремиерът повтори, че в разразилия се спор между министъра на културата Вежди Рашидов и хористите от "Йоан Кукузел" очаква искрено извинение от страна на министъра. Трябва да се държим като зрели хора, умереността в поведението носи политически плюс, коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай