Кунева: Гласуването на антикорупционния закон ще е ключово

Кунева: Гласуването на антикорупционния закон ще е ключово | StandartNews.com

Въпрос на почтеност е партиите, които подкрепят кабинета, да подкрепят и антикорупционния закон, който днес ще се гласува на първо четене в Народното събрание. Това заяви днес в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Поне за малко партиите трябва да забравят как да се позиционират и да мислят кое е полезно за България и кое ще ни придвижи напред, допълни тя.

Кунева беше категорична, че гласуването на антикорупционния закон ще е ключово. Днешният сигнал от Народното събрание се чака с много голяма бдителност. Както от страна на всички български граждани, които искат да видят политиката на ново ниво, така и от европейските ни партньори. Тя посочи, че септември в България ще е мисия на Европейската комисия, която ще оценява напредъка по правосъдие и борбата с корупцията. Ако нямаме какво да докажем и ако се разколебае подкрепата по отношение на борбата с корупцията, ще има тежки оценки за липсата на политическа воля и нежелание да се предвиждат реформите напред, коментира Кунева и призова депутатите към намиране на съгласие по важните за държавата теми.

По думите й антикорупционният закон и съдебната реформа са пряко свързани и в страната ще има истинска промяна, когато бъдат завършени и двете реформи.

Кунева беше категорична, че между първо и второ четене на конституционните промени трябва да се предложи отново явното гласуване във Висшия съдебен съвет. Вчерашният избор на омбудсман показва негативите на тайното гласуване, овластените трябва да застават с името си зад решенията, които взимат, посочи тя и даде пример с Конституционния съд, където съдиите застават с имената си. Кунева призова КС да не постъпва както през 2002 г. и да блокира реформата.

По отношение на избора на Мая Манолова за омбудсман Кунева посочи, че позицията на РБ е била пределно ясна с издигането на друг кандидат - още повече безспорен като Константин Пенчев, който е вдигнал изключително много летвата на омбудсманската институция.

На въпрос за референдума Кунева беше категорична, че мажоритарното гласуване минава през преференции, за да не даде изкривявания, а задължителното крие силни негативни странични ефекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай