КСНС реши: Пари за армията, ама догодина (ОБЗОР)

КСНС реши:  Пари за армията, ама догодина (ОБЗОР) | StandartNews.com

До 2024 г. ще влезем в рамките, всички в НАТО го знаят, отсече премиерът

Повече пари за армията ще има, но най-рано следващата година. Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) вчера. Президентът Росен Плевнелиев го свика, за да се обсъдят реформите в сектора, както и финансирането им.

До 2% от БВП трябва да се увеличат парите за отбрана, които отделя държавата ни в следващите десет години. Това решение подкрепиха всички парламентарно представени партии в КСНС с изключение на ГЕРБ и БСП. В момента държавата заделя 1,1% от БВП за военния сектор. Затова министър Николай Ненчев искаше парите да се увеличат още тази година. Въпреки че желанието му се подкрепя и от президента Росен Плевнелиев, който пое ангажимент пред НАТО за увеличението, то не срещна одобрението на политическите сили. "През 2015 г. нямаме възможност да дадем повече пари и го казвам на всички партньори - първо са пенсиите, инфраструктурата, образованието", контрира обаче премиерът Бойко Борисов след заседанието. Според него събираемостта от НАП и Агенция "Митници" е повишена и през 2016 г. ще има средства за реформа в армията, а след две-три години и за нови изтребители. Според Борисов, лоялността ни към НАТО не се измерва с пари. "Много страни изнесоха контингентите си от Афганистан, но не и ние. Сега ни говорят дай пари за това и онова. До 2024 г. ще влезем в рамките, всички в НАТО го знаят", отсече премиерът.

Реформата в армията обаче за пореден път не стана ясна, въпреки че средства за нея ще има. Решихме да се изготви нов проект за програма за развитие на бойните способности до 2020 г., каза Плевнелиев без повече подробности. Самият Ненчев пък заяви, че е "доволен от постигнатото". "БДЦ приветства идеята за приемане на програма от Народното събрание за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили", заявиха от партията. "Николай Ненчев получи много силна подкрепа и от държавния глава, и от премиера, и от колегите от парламентарните групи", добави лидерът на ДСБ Радан Кънев. Да изразят подкрепа към военния министър бяха дошли и негови симпатизанти от реформаторите.

С викове "Тук не е Москва" те се обявиха срещу поисканата му оставка от АБВ. Въпреки заявената подкрепа от Блока вчера преди време Ненчев не получи зелена светлина за смяната на шефа на "Терем-Флотски арсенал". Борисов пък не пожела да коментира поисканата оставка на военния министър от АБВ. От БСП открито изразиха липсата си на симпатия към идеите и заявките за промени на военния министър. Лидерът им Михаил Миков напусна предсрочно заседанието на КСНС, защото било неприемливо да се дискутира състоянието на отбраната, без да са обсъдени всички параметри на ситуацията в парламента. Според него Ненчев драматизира ситуацията със сигурността, за да обоснове повишаването на разходите за отбрана.
Бившият военен министър на левицата Ангел Найденов обаче е сред най-верните защитници на тезата за наливане на повече средства в армията.

Ние сме дали най-скъпото
си на НАТО - синовете ни

Бойко Борисов, премиер

От съвета едно трябва да знаят българските военни и нашата армия, че държавата ще направи всичко необходимо те да имат достойни условия на труд, а на колегите в НАТО аз винаги съм им казвал следното: Най-важното за една държава е, когато даде живата си сила. България е дала в Афганистан и на мисиите нашите момчета, нашите синове, нашите приятели, нашите колеги, което е много повече от това да купиш самолет или фрегата, или каквото и да било. Много велики сили изнесоха контингентите си от Афганистан. България остана там и показа, че е много по-лоялен член на НАТО и това е важно, и това трябва да носи гордост на България. Не само да ми говорят купи това, купи онова. Искам да ги купя, но сега няма пари. Ще дадем, когато икономиката, когато всичко обратно тръгне. Който е обещал да се купят това и отново сега, трябва да ми каже - вземи от образование, здравеопазване, инфраструктура или от къде. Парите са общи на всички и всички го знаят. Министерство на отбраната има много имоти с отпаднала необходимост. Да си ги продаде, да направи търгове, парите, които идват от тях, ще бъдат заделени за преоборудване на армията. Години наред са се купували безумни неща - кугъри, пантери, най-скъпите вертолети в света, без един пистолет да има вътре в тях. Дори кугърите, които са уж за спасяване на хора, нямаха никакво оборудване.

Бойко контузен на тенис

Бойко Борисов е претърпял инцидент на тенис кортове тази събота, научи "Стандарт". Топка ударила премиера по време на тренировката му. Борисов получил лека аркада на веждата над дясното око. По време на визитите си в Свиленград и Кърджали в неделя Борисов с усмивка разказал на министрите и депутатите с него как е пострадал при тренировката. С фина лепенка на веждата Борисов участва и в заседанието на КСНС вчера.

Контрапротести на "Дондуков" 2

Два протеста кръстосаха сили пред Президентството вчера. Повод за тях стана заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Около стотина души обявиха подкрепата си за НАТО и за военния министър Николай Ненчев. Те развяха знамена на БЗНС, на ЕС, както и родния трибагреник. "България е там, където мечтаеше Левски. Никога България няма да се върне в отровната прегръдка на Русия", скандираше протестът. Сред проатлантически ориентираната агитка беше и Манол Глишев, който преди седмица надраска Паметника на Съветската армия. От "Атака" обаче заформиха контрамитинг срещу НАТО. Десетки националисти издигнаха плакат "НАТО, не ни въвличай във война с Русия". Разпалените момчета на Волен Сидеров скандираха и "НАТО вън".

Миков напусна заседанието

БСП няма да участва в приемане на окончателното решение на Консултативния съвет за национална сигурност. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков, след като напусна заседанието при президента Росен Плевнелиев. "За нас е неприемливо в такъв формат да се обсъжда състоянието на отбраната и въоръжените сили, без преди това ясно в Народното събрание да са обсъдени всички параметри на ситуацията в момента", каза Миков. "Трябва да има много повече информация в обществото за състоянието на отбраната, за ангажиментите, които поема България, и за сигурността като комплекс от въпроси", допълни Миков. И посочи, че по повод доклада на министъра на отбраната Николай Ненчев е малко пресилено се драматизира ситуацията, за да се обоснове повишаването на разходите за отбрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай