Кристалина Георгиева: Важно е да има действащо правителство

Кристалина Георгиева: Важно е да има действащо правителство | StandartNews.com

Брюксел. "В България може да бъде съставено правителство от добри експерти и с подкрепа за ясно формулирана програма", заяви в Брюксел еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Потърсена за коментар на ситуацията след изборите за Народно събрание, тя уточни пред БНР, че е гласувала в Йордания, откъдето се завърна днес.

"Надявам се, че това ще бъдат последните избори, когато избирателната активност спада по време на кампанията. Всички имаме отговорност за бъдещето на страната си. Виждаме, че сега е много трудно време за съставяне на правителство. Да се надяваме, че отрезвяването след изборите ще доведе до отговорно решение", добави еврокомисарят.

По нейните думи всяко от нарушенията около изборите трябва да бъде внимателно проследено и Европейската комисия очаква резултата от проверките, които в момента са в ход. "Колкото по-бързо завършат проверките, колкото по-обективни и надеждни са те, толкова по-бързо можем да затворим една не особено добра страница", изтъкна Георгиева.

Според нея тази кампания ще влезе в историята ни като една от най-негативните. "А в трудните времена в Европа това не ни помага да решаваме проблемите си", посочи комисарят.

Попитана дали новините около изборите градят лош образ на нашата страна, тя отбеляза, че има напрежение и на други места в Европа, а България не е единствената държава, в която изборите преминават в тежка атмосфера и с резултати, които не позволяват бързо да бъде съставено правителство.

"Това не трябва да ни успокоява, трябва да се стараем да решаваме нашите проблеми, уточни Георгиева. След като вече са приключили всички емоции около изборите, ще има настроение около това да се намери път за създаване на правителство, което може да върши работа. Дали това правителство ще изпълни цял мандат, можем само да гадаем днес. Но всички разбират, колко е труден моментът в Европа и в България. Едва ли ще видим, когато е създадено правителство, безотговорно, безхаберно поведение", коментира Георгиева.

Тя напомни, че в България трябва да се работи за стимулирането на икономиката и за създаването на работни места, тъй като това не е само наш проблем, а и навсякъде в Европа.

"Хората, които ще влязат в правителството, сигурна съм, знаят какво трябва да се направи; знаем значението на малкия и средния бизнес за създаването на работни места", заяви еврокомисарят.

Преговорите по следващия бюджет на ЕС следва да бъдат завършени по такъв начин, че парите от Европа да бъдат силна инжекция за българската икономика. "Убедена съм, че това няма да се загуби като тема при новото правителство", заяви Георгиева.

Тя смята, че всяко ново правителство има възможността в първите месеци от своята работа да покаже най-доброто от себе си.

"В днешната обстановка в Европа не гледат на нас като на изключение, а по-скоро като на потвърждение на сегашното европейско правило", коментира Георгиева.

И напомни, че заедно с Румъния, нашата страна се е присъединила към ЕС последна, с механизъм за наблюдение, а това винаги трябва да бъде на водещо място в съзнанието - че трябва да работим повече от другите, за да постигнем същия резултат от гледна точка на това, как гледат на нас.

"Като комисар, който идва от България, се старая да си гледам работата така, че да бъда пример за това, че българите са отговорни хора. Всички имаме очаквания какво може да се случи, молим се да има правителство, достатъчно добре формирано, стабилно, представително и подкрепено така, че да върши работа за всички нас, да се насочи към интересите на хората", посочи Кристалина Георгиева, попитана за възможните перспективи.

"От изборните резултати се разбира, че на това правителство няма да му бъде леко, че ще трябва да обединява в действията си позиции, които според заявените предизборни програми са трудно съпоставими, но не е невъзможно", коментира еврокомисарят.

Тя пожела най-доброто на бъдещите министри, макар да отбеляза, че не е изключено да им бъде трудно и да не успеят да докарат докрай мандата си.

Според нея за България е важно да има действащо правителство с възможността да работи в трудните времена за хората, да работи добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай