Кристалина Георгиева: Имам седмица, за да наваксам една година

Кристалина Георгиева: Имам седмица, за да наваксам една година | StandartNews.com

За една седмица трябва да направя това, което другите кандидати са направили за една година. Това коментира пред „Файненшъл таймс" Кристалина Георгиева, която вчера замени Ирина Бокова като български кандидат за генерален секретар на ООН.

Тя призна, че има трудната задача да спечели подкрепа преди решаващото гласуване следващата седмица. При него постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН за първи път ще разкрият официалните си предпочитания към кандидатите за генерален секретар.

Досегашните пет гласувания бяха индикативни.

Включването на Кристалина Георгиева е ход, предшестван от продължили месеци политически маневри – от Берлин до Москва, минавайки през София, и е поредният обрат в 18-месечната кампания за избирането на наследник на Бан Ки-мун начело на световната организация, коментира изданието, цитирано от bTV.

В надпреварата участват още деветима кандидати, а след досегашните предварителни гласувания в Съвета за сигурност като фаворит се очертава бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш.

„Файненшъл таймс" посочва, че българското правителство е оттеглило подкрепата си за Бокова по настояване на Германия.

Берлин има благосклонно отношение към Георгиева, която произхожда от същото дясноцентристко европейско политическо семейство като германската канцлерка Ангела Меркел.

Германците обаче се мъчат да осигурят подкрепата на Русия за нея, въпреки че имаше информации, че Берлин е отправил призиви в тази насока към руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Китай този месец.

Руското външно министерство разкритикува политическите маневри на Германия. Външното министерство в Берлин обаче категорично отрича съобщенията за германска намеса, отбелязва изданието.

В ООН има негласно споразумение, че следващият генерален секретар би трябвало да е жена и да е от Източна Европа, а Георгиева отговаря на тези критерии. Тя също така би била първия човек, говорещ руски, който заема поста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай