Кристалина Георгиева: Дефицитът прави реформите в бюджета много по-важни

Кристалина Георгиева: Дефицитът прави реформите в бюджета много по-важни | StandartNews.com

София. "Дефицитът прави реформите, свързани с бюджета, много по-важни", заяви от ефира на "Панорама" по БНТ заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Тя изрази мнението, че най-важната реформа е съдебната, както и административната, която да улесни инвестициите от бизнеса.

Георгиева смята, че най-големият проблем на икономиката ни е, че сме станали "страната на пропуснатите възможности". "Влязохме в ЕС, той влезе в криза. Зациклихме, не ни се обръща внимание и подкарахме през просото. Това, което можеше да постигнем, като укрепваме на институциите и бизнеса да работи, започнахме но не го завършихме", коментира еврокомисарят.

По думите й еврофондовете сега са важни, защото липсват чуждестранни инвестиции, а те отприщват и частни инвестиции.

"Събуждаме заспалите пари на Европа. Вече приехме 315-милиардния инвестиционен план за Европа. Това е проект на новата Комисия, изключително важен за Европа. Този път ние предлагаме нещо съвсем различно – една малка част от обществения бюджет заедно да създадат буфер, гаранция срещу риска, който плаши инвестициите. Събуждаме заспалите пари на Европа. Разчитаме на това да идентифицираме проекти и да идентифицираме защо тези проекти не вървят. Затова работим по три направления: гаранция, проекти и махане на пречките, за да могат те да се реализират", заяви Георгиева.

Според нея, ако няма инвестиции в Европейския съюз не може да се направи живота на хората по-добър: "Ако няма инвестиции, ние не можем да създадем работни места, не можем да се борим с бедността, не можем да направим животът на хората по-добър в Европа."

Еврокомисарят изрази позицията, че Европа трябва да се промени: "Промените са такива, че ако ние не се опитаме да ускорим малко реформите в Европа, скоростта, с която взимаме решения, ние ще се окажем този континент, в който живее добре, но посоката е надолу – а ние искаме да живеем добре и посоката да е нагоре."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай