Красимир Вълчев: 2 и 6 клас започват без учебници (ОБНОВЕНА)

Красимир Вълчев: 2 и 6 клас започват без учебници (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

На пресконференция днес образователният министър Красимир Вълчев представи новия политически кабинет на министерството. 

„Ще продължим стратегията за развитие на висшето образование. В отделни нейни части се изпълнява вече в пето правителство. Ще продължим политика за обвързване на финансиране с потребностите на пазара на труда. Ще провокирам висшите училища за дебат за стратегическото им развитие в хоризонт по-дълъг от мандата на програмата. Висшите училища са силни там, където са извършвали обучение преди 25 години. Екстензивното развитие по-скоро дава негативни резултати. Ще провокирам да координират по между си плановете", заяви Вълчев.

Според него достъпът до образование е проекция на достъпа до добри учители. „Ще работим за развитие на професионалното образование, за разширяване на дуалното обучение", допълни просветният министър. Той подчерта, че ще представят множество техни предложения. „Ще работим за повече спорт и здраве на децата в училище. Предвиждаме разработване с Министерството на спорта на програма за мотивиране на учениците да спортуват", каза още образователният министър.

"Учебници за 2 и 6 клас ще имаме с малко закъснение", алармира Вълчев. "Имаме 2 непосредствени предизвикателства – ОП „Наука и образование за интелигентен растеж". Предизвикателството по първа ос за научни изследване е да се приведат всички процедури в срок и да стартират. Другото предизвикателство е осигуряване на учебници. На 15 септември ще имаме ученици за 1 и 5 клас. Учебници за 2 и 6 клас ще имаме с малко закъснение. Колко е малко – зависи от няколко неща. Графикът, който заварих в МОН, доста е амбициозен, е на 14 септември да имаме сключени договори", обясни Вълчев. По думите му някъде ще ги доставят много бързо, другаде по-бавно, което зависи от отдалечеността на населеното място и издателството. „В част от училищата ще има към 30 септември. Очаквам след тази дата да са много малко", добави той.

За областта на науката, той обясни, че е вкаран в МС проект на решение за одобряване на Национална стратегия за научни изследвания с хоризонт 2030 г. „С БАН ще работим по редица теми. В това число нови методи за преподаване, връщане на младите българи в страната", уточни просветният министър.

Във връзка с агресията в учебните заведения, Вълчев коментира, че почти всички мерки, които обсъждат могат да помогнат за справянето с този проблем. „Няма единично решение или мярка, която мога да предложа с хоризонт началото на учебната година. Не може нито учителят, нито родителят сам да се справи. Ще работим за съвместни действия", каза той и допълни, че ще бъде увеличен броя на психолозите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Бизнес
Коментирай