Красимир Каракачанов: Можехме да вземем МиГ-29 от ФРГ, но сме първи натовци и отказахме

Красимир Каракачанов: Можехме да вземем МиГ-29 от ФРГ, но сме първи натовци и отказахме | StandartNews.com

Преди години България е имала предложение от Федерална република Германия да получи цяла ескадрила наследени от ГДР МиГ-29 на символичната цена от 1 евро за самолет, но нашата страна не е приела. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов в Карлово, предаде БТВ.

От думите му стана ясно, че това е станало преди около 10 години, когато са били купени транспортните „Кугър" и „Спартан". Машините останаха без части в края на миналата година и това създаде нужда спешно правителството да отпуска пари за тях.

„Ние сме ги отказали, защото сме първи натовци и купихме нещо, което стои в хангарите. А поляците с най-голямо удоволствие си позволиха същия този подарък от Федералната република и сега още ги ползват. Това е сметката в армията", каза още Красимир Каракачанов.

Той коментира, че покупката на нови изтребители ще струва около 1,3-1,5 млрд. лв. и не бива да се бърза. Според него техниката не лети, защото, когато са сключвани договорите никой не си е направил усилието в тях да пише, че поддръжката на това въоръжение трябва да става в България.

По думите му именно това е едно от условията, които сега се поставят по отношение на самолетите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай