Кралете на света (ОБЗОР)

Кралете на света (ОБЗОР) | StandartNews.com

Роналдо се обърка и подмина Мишел Платини

"Реал" (Мадрид) са кралете на света! "Белият балет" спечели за четвърти път в историята си световното клубно първенство и доказа на всички, че е най-силният отбор за 2014 г. На финала в Маракеш "кралският клуб" удари 2:0 любимия отбор на папа Франциск I - "Сан Лоренсо" от Аржентина. Под светлината на прожекторите този път попаднаха Серхио Рамос и Гарет Бейл. Те вкараха двата гола в 37-ата и 51-ата минута. После пък вратарят Икер Касиляс взе титлата от ръцете на принца на Мароко - 11-годишния Мулай ел Хасан. С това тимът на Карло Анчелоти вече има и 22 поредни победи във всички турнири.

"Просто незабравим сезон! Ние не сме само отбор, а цяло семейство. Заслужавахме да спечелим и този трофей, а сега вече можем да бъдем наричани най-добрият отбор в света", каза доволният треньор Анчелоти.

Защитникът на "Реал" Серхио Рамос пък получи Златната топка за най-полезен играч на клубния Мондиал. "Денят наистина е специален за всички мадридисти и посвещавам този успех на тях и на своето семейство", коментира Рамос.
Мачът не мина и без напрежение. При награждаването голямата звезда на "Реал" Кристиано Роналдо се обърка и подмина президента на УЕФА Мишел Платини. Всички решиха, че Кристиано не се ръкува с него, заради изказването на французина, че Златната топка трябва да отиде при германския национален отбор, който стана световен шампион това лято. Португалецът обаче бързо тушира напрежението. След като бе определен за втория най-полезен играч на турнира, той се здрависа специално с Платини.

В малкия финал преди това новозеландският "Оукланд Сити" надигра с 5:4 (1:1 в редовното) след дузпи мексиканския "Круз Азул".

---

С успеха "Реал" се изравни с "Милан" по спечелени титли от световното клубно първенство. "Белите" бият в първото издание на този турнир през 1960 г., а другите две идват през 1998 и 2002 г. "Милан" пък печели отличията си през 1969 (срещу "Естудиантес"), 1989 ("Атлетико Насионал"), 1990 ("Олимпия") и 2007 ("Бока Хуниорс").

Капитанът Касиляс прибра всички купи

Икер Калисляс също записа името си със златни букви в историята на футбола. Вратарят стана първият капитан, който е вдигал всички значими отборни купи във футбола. С лентата на "Реал" Касиляс освен световното клубно първенство е печелил още Примера дивисион, Купата на Краля, Суперкупата на Испания, Шампионската лига и Суперкупата на Европа. На национално ниво Икер вдигна още световната и европейската купа.

Касияс изигра и своя мач номер 700 за "Реал" във всички турнири. Пред него в класацията остават Мануел Санчис със 709 и Раул със 741.

Аматьори съдят "кралете" за 60 бона

Германският шестодивизионен "Грайфсвалдер" изрева до небето заради неизплатени 60 000 евро от "Реал" М. Шефовете на аматьорския клуб са бесни, тъй като вече половин година си чакат парите от "белия балет". Причината е трансферът на халфа Тони Кроос това лято за 30 млн. По договор "Грайфсвалдер", където Кроос е ритал като юноша, трябва да получи 0,25% от трансферната сума или - 60 000 евро. "Съответната процедура минава през ФИФА. Ще разгледаме условията и ще помислим, дали да предприемем правни действия. Но ако те не платят до няколко дни, ще ги съдим", закани се шефът на отбора Михаел Людеке.

В същото време пък Кроос стана единственият футболист в историята, който в рамките на една календарна година печели 3 световни титли. Той спечели световното клубно първенство с "Байерн" на 21 декември 2013 г., това лято вдига Световното купа с Германия, а на 20 декември отново взе СКП с "Реал".

Бронзов Кристиано ще пази Мадейра

Ден след като спечели световното клубно първенство, Кристиано Роналдо отиде в родния си град Фуншал на остров Мадейра. Там той бе официален гост на официалното откриване на бронзовата статуя с неговия лик. Роналдо бе посрещнат от цялото си семейство. "Радвам се да се върна в Мадейра, където съм израснал. Тук са моите корени, семейството ми. Да получа медал е голяма привилегия за мен. Нямам думи да го опиша. Благодаря ви за този исторически и важен момент за мен. Той заема специално място в моя живот", заяви Роналдо. При откриването бе обявено, че статуята има цел да пази острова от зли сили.
После Роналдо получи и специалния "Медал на Мерит" за почетен гражданин на острова от президента Мигел Мендоса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай