Ковачева очаква добра визия за реформа от новия ВСС

Ковачева очаква добра визия за реформа от новия ВСС | StandartNews.com

София. Министърът на правосъдието Диана Ковачева очаква да бъдат избрани най-добрите членове на ВСС от 17-те кандидати, които правната комисия в Народното събрание ще изслуша. 11 от тях ще попаднат в новия състав на съвета.

"Като казвам най-добрите, визирам хора с почтеност, професионалисти, хора с добра визия за реформа. За мен това са трите най-важни качества. Надявам се те да се заемат незабавно със задачите, които им предстоят, защото 5 години минават бързо, а има доста тежки и сериозни проблеми, които трябва да решават", заяви правосъдният министър.

Ковачева изтъкна, че в Закона за съдебната власт е внесена промяна - следващият избор на ВСС ще бъде по електронен път.

"Следващата стъпка ще бъде свързана с изработката на софтуери и възможността по електронен път да се избират кандидатите. Основите на прекия избор и сега са заложени в закона. Дотук направихме много важни стъпки - на първо място е прякото номиниране - всеки един магистрат имаше право да номинира свой колега, което мисля, че дава широка възможност за много голям избор; процедурите по изслушването също са изключително важни и увеличаването два пъти на делегатите е много важен момент, който ще даде възможност на повече колеги да избират", допълни Диана Ковачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай