Корнелия: В закона на ГЕРБ корупцията не е престъпление, а административно нарушение

Корнелия: В закона на ГЕРБ корупцията не е престъпление, а административно нарушение | StandartNews.com

Управляващите приемат Закон за противодействие на корупцията, в който корупцията не е престъпление. Може би „златният пръст" на Марешки ще реши въпроса. Но днес се имитира действие за борба с корупцията. Защото в този закон тя не е престъпление, а административно нарушение. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по текстовете на Антикорупционния закон.

„Тази законотворческа дейност е пълна имитация на борба с корупцията, защото управляващото мнозинство, независимо от коя партия е то, ще избира хората, които ще го контролират и ще ги освобождава по начин, по който намери и когато намери за добре – второ основание да твърдим, че това не е закон за противодействие на корупцията, а закон за защита на корупцията", каза още Корнелия Нинова.

В изказването си зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България" Крум Зарков бе категоричен, че антикорупционният закон на управляващите е прах в очите на хората. „Идеята на нов закон за корупцията беше да се създаде нов самостоятелен орган, който да се специализира в наказателното преследване на корупция. Тук се събират четири действащи закона, които очевидно, по общата ни оценка, не са проработили и трябва да се разглеждат самостоятелно", каза той.

Според него този закон не е за противодействие на корупцията. „За отнемане на незаконно придобито имущество – може би, за конфликт на интереси – да, за публичност на имуществото – сигурно, но не и за противодействие на корупцията. Това е мъгла и тази мъгла трябва да бъде разсеяна. В закона за корупция няма нищо", каза още той.

По неговите думи се отпускат много пари на много хора, на които не е редно, по незаконен път. „Затова и този закон е толкова важен за хората, които в огромната си част, определят корупцията и нечестностното взимане на решения като основен проблем, който пречи за развиването на нашата нация. Този закон е важен и за тези, които наблюдават страната ни отвън – инвеститори, партньори, други страни", подчерта Зарков.

Той припомни, че всички политически партии са обещали да се направи антикорупционен закон. „Мерки за противодействие на корупцията се уреждат в много други закони, но не и тук. Още от първия член е заложена абсолютната неефективност на този закон", категоричен е народният представител. Той е на мнение, че този закон урежда в полза на държавата незаконно придобито имущество.

„Той урежда един вид такова отнемане – гражданска конфискация, а тя е обект на много спорове. Този вид отнемане се съдържа и в Наказателния кодекс. Антикорупционният закон на управляващите е лъжлив закон", коментира Зарков. Според него той няма да проработи или ще работи селективно и в никакъв случай няма да допринесе за борбата с корупцията. „В него липсва едно – инструментът, с който да се бори корупцията. Корупцията е престъпление. Можем да спорим по нейната дефиниция, но не и по нейното място, което е в Наказателния кодекс. Всичко друго е прах в очите на хората", заяви Крум Зарков.

Мнозинството в Народното събрание прие на второ четене проекта за Антикорупционен закон на ГЕРБ. Депутатите решиха председателят на антикорупционния орган да получава 90% от заплатата на този на Народното събрание. Заместник-председателят ще получава основно месечно възнаграждение в размер 90% от това на председателя му. Останалите членове на Комисията ще получават основно месечно възнаграждение в размер 80% от възнаграждението на председателя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай