Корнелия Нинова ще води листата в Благоевград

Корнелия Нинова ще води листата в Благоевград | StandartNews.com

Опонентът й Емил Костадинов изненадващо остана чак на четвърто място

Благоевград. Корнелия Нинова трябва да е водач на листата на Коалиция „БСП – лява България" в Пиринския край. Това бе решено на изпълнено с напрежение и спорове заседание на областния съвет в Благоевград, което продължи почти 6 часа и приключи малко преди полунощ в понеделник.

До инфарктното събиране се стигна след несъгласието на социалистите в региона с номинирането от страна на Националния съвет на бившия вътрешен министър Кристиан Вигенин за №1 в кандидат-депутатската листа на предстоящите парламентарни избори. Ексминистърът дойде в Благоевград, за да присъства лично на заседанието. С него бе и говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Вигенин бе категоричен, че има аргументи, за да е водач на листата. Но се оказа, че в Пиринско не е желан за водач.

При тайното гласуване Корнелия Нинова получи доверието на 22-ма от гласувалите, втори с 19 гласа остана бившият депутат и екслидер на столетницата в Пиринския край Емил Костадинов. За ексвъншния министър своя вот дадоха само двама души.

„Имаше много дебати, стигна се и до крайни действия. Несъгласни с начина на подреждане на листата петричките социалисти си тръгнаха и напуснаха заседанието. Но всичко е протоколирано, така че връщане назад няма. Трябва да се обединим и да работим за спечелването на изборите, а не да гоним лични цели", споделиха социалисти.

Голямата изненада е, че основният опонент на Корнелия Нинова - Емил Костадинов, остана едва на четвърто място в листата. Случайно или не, но второто място спечели общинският шеф на БСП в Благоевград д-р Владимир Пандев, който бе отявлен привърженик на Корнелия Нинова и искаше тя да оглави листата. На трето място е директорът на Областно пътно управление Христо Атанасовски. Пети е Николай Дундалов от Разлог, а шести – Богдан Боцев от Гоце Делчев.

Националният съвет на БСП трябва да потвърди или отхвърли предложението на областния съвет за водача и подредбата на листата.

„Изборът на Корнелия Нинова за водач на листата е нелегитимен. Тя не е събрала необходимите 50% плюс 1, тъй като има 22 гласа от 44. Не й стига един глас, а на Емил Костадинов – 4. Затова предложението не е легитимно. Лошото е, че пак сме разделени, а трябва да се обединим, за да спечелим изборите", това каза във вторник лидерът на БСП в Пиринския край Юлиян Гошев.

Той разкри, че говорителят на партията Атанас Мерджанов е бил категоричен, че Националният съвет няма да променя водачите на листи, които вече са определени. „Това означава, че Нинова остава водач на листата в София област", каза още Гошев.

Нищо чудно номер 1 в листата в Пиринско да е Кристиан Вигенин, въпреки недоволството на местните структури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай