Контрабандата олекна с 820 млн. (ОБЗОР)

Контрабандата олекна с 820 млн. (ОБЗОР) | StandartNews.com

До Коледа: Бойко иска още 1,6 млрд. в хазната

820 млн. лв. повече са постъпили в бюджета през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на 2014 г. Това съобщиха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов по време на заседанието на кабинета вчера, стана ясно от стенограмата му.

"С една дума, без много да се шуми, без никакви предварителни приказки и изхвърляния, звеното за борба с контрабандата, което е съставено от прокурори, ДАНС, МВР, Финанси, НАП, "Митници", с изведени отделни работни места, само по това работещи имат добра оценка - събрали са 820 милиона повече за тези три месеца в сравнение със същия период на миналата година. Тези пари иначе отиват в организираната престъпност, отиват в корупция, отиват в сивия сектор", казва Борисов. И продължава.

"Амбициозната задача, която сме си поставили за тази година, е да минем 1,5 милиарда допълнителни приходи. Не както казах - 500-600 милиона, а милиард и 600 милиона. Това съм искал да кажа, Горанов", коригира Борисов очакванията си до края на годината от допълнителни приходи в хазната. "Ако това успеем да го направим, си затваряме дупката в дълга и затова си позволихме с вицепремиера Ивайло Калфин и Горанов да похарчим за Коледа, сега за Великден общо 100 милиона за българските пенсионери. Както се вика - излишъци, които се появяват като месечни разходи, ние вече сме ги похарчили за социална дейност. Оттук нататък всичко, което изкарваме повече, ще влиза в попълване на дупките от "експеримента Орешарски" година и половина в бюджета", допълва премиерът и дава пример откъде идват допълнителните приходи в хазната: "Например за януари вследствие на огромните жеги и снеговалежи и наводнения 30% повече бира сме пили българите. Да не говорим, че основните петролни компании са вдигнали с 67-68% продажбата на горива. С Горанов отчетохме, че най-вероятно е от движението на Лили Павлова (министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова - б. а.) главно по свлачищата - вдигнала е разходите, в смисъл имало е повече потребление". "И мога още такива примери да ви давам - от 86% черен пазар на тип цигари сега са 4%", разказва на министрите премиерът.

"Осемстотин и двадесет милиона имаме повече към вчера спрямо същия период на 2014 година. Доста пари са на пръв поглед, но ние имаме да пълним дупка от 2,5 милиарда. Тоест на 30% сме си свършили работата", пояснява и финансовият министър Владислав Горанов на колегите си. След което ползва "минути за реклама" по думите на премиера Борисов, за да обясни, че изключително успешно е успял да пласира ценни книжа при фиксирана лихва за следващите 20 години. "Това означава, че хората разчитат в следващите 20 години да управляваме ние, за да могат да си вземат парите. Това са 3 милиарда и 100 милиона евро, няма от кой да ги вземат", хвали премиера Владислав Горанов в типичния си стил.
"Април месец ще изпълним задачата си за прихода в бюджета като ръст, но искам много внимателно да чуете - това не значи, че следващите пари, които ще идват, ще ги харчим. Дупката в бюджета, която заварихме, е огромна и ние не искаме от парите от дълга, които взехме, да я попълваме с тях, при положение, че имаме този резерв", предупреждава обаче Борисов министрите си.

Пратих ДАНС да провери ВЕИ-тата

Бойко Борисов, премиер

Искам да кажа, че и в зелените енергии, и в изкупуването на тока просто не е за вярване това, което години наред се прави и как се прави. Но там към екипа на Теменужка Петкова съм прикрепил екип на ДАНС. НЕК трябва да печели. Може една стотинка да е, но това - да губи всеки месец и да трупа милиарди е абсурд! Това ни е важно, за да мога след това да уговоря Финансите да разрешат един кредит да се стабилизира. Някои от ВЕИ-тата са сключвали договори по европейски програми, построили са си соларни или ветропаркове, а сега ни викат: "Ние сме инвеститори и ни плащайте". И ние плащаме по 800 лева, по 500 лева - такива цени. И те казват: "Българския бизнес вие не го пазите". Кое му е бизнесът в цялата тая схема!? Вписани в регионалното министерство и екологията. Даден "Х" парк, узаконен, за да хване последното мандало, когато променихме закона. Но първата фактура, която дават, е след осем месеца. Е ли е духало вятър тогава, е ли е пекло слънце? Осем месеца! Лунно затъмнение ли е било, слънчево ли е било, безветрие ли е било? Ето ти борба с корупцията! Второ, от 6 часа сутринта до 8 часа вечерта фактурата показва - едно и също слънцето, грее по един начин! Няма на обяд да е по-силно, няма сутринта по-слабо. Бълва, бълва, бълва. Изтекли срокове, въпреки закона, само скъпото нещо се плаща. Аномалии във въртенето на Земята, какво ли няма! Така че тук в момента пак тихичко - всичко си се проверява, натрупва документално и след като мине всичко в парламента и в проверките на инспекторатите на това, което се прави, си отива в прокуратурата и т. н. И ще видим ефекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай