Конфискуват 2,2 млрд. на Цветан Василев (ОБЗОР)

Конфискуват 2,2 млрд. на Цветан Василев (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Спасени" са 775 млн. лв., на които не са наложени запори

Заради имане на банкера може да падне банковата тайна в Швейцария

С иск за рекордно голяма за страната конфискация можем спокойно да влезем в Книгата на Гинес. Избягалият в Белград банкер Цветан Василев, семейството му и свързаните с него фирми имат незаконно имане за 2 203 445 038,59 лева, установи Комисията за отнемане на незаконно имущество.

Имоти на стойност 1 428 097 218 лв. ще бъдат отнети от банкера, ако Софийският градски съд уважи иска на Комисията, съобщи председателят й Пламен Георгиев. Иск с такъв размер до този момент никога не е внасян в България, а също и в Европа, уточни той. Списъкът с имущество за конфискация включва имоти в София, Созопол, Варна, Царево и Швейцария, оценена на 47 млн. лв., банкови сметки, три мерцедеса, акции и дружествени дялове, 288 картини, 190 ценни монети, вземания от продажба на имущество. Не са наложени запори и възбрани на собственост за над 775 млн. лв. "Тези пари не ги намерихме и може и да се предположи, че са "спасени".

Много сме "обезоръжени" - нямаме право да извършваме претърсване и изземане, да снемаме обяснения. Ако не бяха другите институции - прокуратурата, ДАНС, Министерството на правосъдието, нямаше как самостоятелно да си свършим работата", обясни Георгиев.

Част от вземанията на държавата са се погасили по давност. Затова от комисията настояват за промяна в закона, с която да се регламентира, че спира да тече не от внасянето на иска за конфискация, а от началото на проверката на комисията. От обезпеченото имущество над 300 млн. лв. са вземания към трети лица. Според Георгиев оценката на незаконните активи на Василев и свързаните с него лица ще се променя. Той даде пример с имот на избягалия банкер в Швейцария, който комисията е оценила за над 47 млн. лв. Това обаче е сумата, за която е придобит, като е добавено и инвестираното в ремонти, а пазарната цена може да е и по-висока.

Не се знае и колко пари има Василев в швейцарски банки. Сметките вече са запорирани с решение на местен съд, но все още не е паднала банковата тайна за наличностите по тях. Георгиев предположи, че в хода на съдебното дело тя може да бъде разкрита. Основание за проверката на имуществото на Василев е обвинението срещу него за присвояване на над 206 млн. лв. от КТБ.

Съдбата на наказателното дело вече не може да повлияе на процеса за конфискация. Банкерът е в Сърбия от година и половина и все още няма произнасяне по искането на българските власти за екстрадицията му. От Софийския градски съд съобщиха, че делото по иска на КОНПИ е разпределено на случаен принцип на съдия Валерия Банкова. До 20 май тя трябва да се запознае с целия обем от доказателства и до тогава на нея няма да бъдат разпределяни нови дела. Производството за конфискация е не само срещу Цветан Василев, но и срещу членовете на семейството му и срещу свързаните с тях дружества. Ответниците по гражданското дело са общо 27 - физически лица и търговски дружества, които са регистрирани в различни европейски държави, а също така и в офшорни зони, уточняват от КОНПИ.

Експерти на комисията година и половина са проследявали връзките между фирми и граждани, за да установят, че сумите са отпуснати необезпечени кредити от КТБ и че те са стигнали до Цветан Василев. Парите са прехвърляни през десетки фирми, за да се прикрие първоизточникът им, уточни Георгиев.

Самият казус има своите особености от фактическа и правна страна, защото никъде Цветан Василев не застава с името си. Извършвали са се десетки операции, за да бъде прикрит първоизточникът на средства, обявиха от КОНПИ, но след като са направили проучвания, винаги са стигали до КТБ. Според Георгиев "агресивното" придобиване на имущество от страна на Цветан Василев е довело до ликвидната криза в КТБ.

Давали на беглеца 500 бона хонорар за сделка от 98 000

КТБ е била източвана на принципа на финансовата пирамида, разкри председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев. Балонът се е раздувал, раздувал и се е стигнало до този момент, казаха още от КОНПИ. Идеята е била да се отпускат масово необезпечени кредити на новосъздадени фирми, показало проучването на експертите. КТБ е отпускала масово необезпечени кредити на новосъздадени фирми, които са открити именно с тази цел. На такива компании са отпускани кредити от примерно 5 млн. лв., те не са можели да ги плащат, заради което е бил подписван анекс и с него е бил отпускан допълнителен кредит.

Така сумата набъбвала до 50-60 млн. лв. "Към момента на фалита на банката не е върната нито стотинка, а само лихви, за да може да им се отпускат на тези фирми някакви заеми", заяви Георгиев. Освен механизма с кухите свързани фирми, експертите са установили и практика Цветан Василев да получава нереално големи суми под формата на хонорари по посреднически или консултантски договори. При продажбата на фирмени акции за 98 000 лв. банкерът е получил 500 хил. лв. хонорар за посредник. Сградата на КТБ на пл. "Гарибалди" пък е купена от дружество с пари на банката, но после тя е плащала наем за използването й. Кредитът, с който е придобит имотът, не е върнат.

Материалите по делото са 6 тона

Документите по делото са 6 тона и заемат една цяла стая, заяви Пламен Георгиев. Необходими са били специален транспорт и печатница, а в пренасянето са участвали служителите на съдебната охрана. "Дай, Боже, по-скоро да влезе в действие електронното правосъдие, защото сигурно сме станали причина за отсичането на няколко дървета", коментира по този повод председателят на комисията за конфискация. Според него "дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес". Решението на комисията, с което се иска конфискацията, е от 381 страници. Към него има 28 000 страници доказателства. Делото е заведено срещу 27 граждани и фирми, регистрирани не само у нас, но и в различни европейски държави и офшорни зони. Всеки един от тях ще получи пълен комплект от документите.

Парите на хората са източвани постоянно

Пламен Георгиев, председател на КОНПИ

Това са парите на хората, които са били в тази банка. Те са се източвали постоянно. Всички тези движения по сметките, парите от една фирма в друга, необезпечени кредити. Всичко това сме го проследили. Без никаква житейска логика - увеличаване кредитите на банките. Това е в нарушения на всички правила. Нарушава се законът за кредитните институции, наредби на БНБ са нарушени. Тази банка е оперирала в нарушения на всякакви такива нормативни документи, които са предвиждали как трябва да работи тази банка.

За парите, които бъдат отнети като незаконно придобито имущество, изваждаме изпълнителен лист. Предоставяме го на един междуведомствен съвет, който се администрира от Министерство на финансите и който преценява как да се разпорежда с това имущество. Така е по закон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай