Коалиция...или марш в опозиция (ОБЗОР)

Коалиция...или марш в опозиция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Страх ли те е Лукарски? Пиле шарено ли съм, Москов? Кунева искаш ли, да спра парите на учителите, след като ги давам предизборно, разкрещя се премиерът

Вторник е ден разделен, предупреди премиерът

Вторник е ден разделен. Не може в министерски съвет да сте коалиция, а в Народното събрание – опозиция. Това ултимативно е заявил премиерът Бойко Борисов към министрите от Реформаторския блок. Той събра кабинета и шефовете на групи от мнозинството на извънредно заседание за изясняване на отношенията. Повод бе двуличното поведение на министрите реформатори и опитите на блока да прехвърля върху ГЕРБ вината за всички непопулярни мерки и решения.
Има предел и за мен той настъпи! Или сме заедно, или не сме! Няма да позволя да се подигравате повече с мен и ГЕРБ!, отсякъл Борисов. Още на обяд той връхлетя в парламента, за да размаха пръст на своите депутати за проваленото извънредно заседание. Борисов настоя за ново във вторник с дневния ред, поискан от БСП и ДПС.

След инфарктни два часа и половина снощи министрите от РБ потвърдиха участието си в кабинета и коалицията. Развръзката се чака във вторник.

Има предел и за мен той настъпи! Или сме заедно, или не сме! Няма да позволя да се подигравате повече с мен и ГЕРБ! С тези думи на премиера Бойко Борисов започна първото историята на кабинета извънредно заседание в петък вечер. Темата бе отношенията в управляващата коалиция. Вбесен от двуличното поведение на реформаторите и техните 7 министри, Борисов първо изненадващо се появи на обяд в Народното събрание. А след това по спешност събра министрите, политическите им кабинети и шефовете на парламентарните групи от коалицията на "Дондуков" 1.

Вторник е ден разделен. Не може в Министерски съвет да сте коалиция, а в Народното събрание – опозиция, ултимативно постави въпроса премиерът. И срещна наведените глави на министрите реформатори. Във вторник е новото извънредно заседание на парламента, след като вчерашното се провали поради липса на кворум. Вбеден от това Борисов поиска не само да има заседание във вторник, но и на него депутатите от мнозинството да приемат всички искания на опозицията от БСП и ДПС - от промените в изборния кодекс до анкетна комисия за "Белене".

Повод за гнева на Борисов бе постоянното измиване на ръце от страна на реформаторите с депутатите на ГЕРБ. Бях в НС, когато приемаха изборния кодекс - пълна лъжа е, че предложението за квадратче "Не одобрявам никого", е на Данаил Кирилов, възмути се Борисов от твърденията на реформаторите, че "виновни" за тази промяна в кодекса са депутатите на ГЕРБ.

Право в очите Борисов заявил на всеки от министрите реформатори, че знае какво говорят зад гърба му. "Страх ли те е Лукарски? Пиле шарено ли съм, Москов? Кунева искаш ли, да спра парите на учителите, след като ги давам предизборно?", питал риторично Бойко Борисов.

"Прав сте господин премиер, поведението ни е изключително безотговорно. Аз знам усилията ви за бежанците.", първи си поситал главата с пепел министъра на отбраната Николай Ненчев.

"Имаме вашата подкрепа и благодарение на нея постигаме резултати. Трябва да намерим начин да продължим", декларирала лоялност и вицепремиерът Меглена Кунева. Тя се оправдала с проблемните отношения в Реформаторския блок, предизвикани от опозиционерите ДСБ.

Не може постоянно да се оправдавате с вътрешните си проблеми, опонирала й веднага Румяна Бъчварова. И отсякла: Това не е справедливо. Колко пъти вие повдигнахте въпроса и говорихте с мен реално за бежанците, продължил на свой ред критиката Борисов. Колко пъти казахте, че има проблем с ЦИК и изборните секции? Никога! Само искате назначения тук и там, вкюлчително и за хора от ДСБ, възмутил се премиерът.

"Не сме говорили нито за брак, нито за развод", обяви здравният министър Петър Москов след края на инфарктното засезание. Повече министри от РБ напускаха на бегом през задния вход. Пред микрофоните застанаха само той и Найден Зеленогорски, за да съобщят, че ГЕРБ и Реформаторския блок продължават заедно и управлението ще е стабилно.
Според участници в заседанието след бурното начало срещата приключила приятелски. Борисов смекчил тона на края и казал, че депутати на ГЕРБ също не са били дисциплинирани вчера, проваляйки кворума. ГЕРБ и управляващите от РБ се разбрали да подпишат бързо анекса към коалиционното споразумение, който бе договорен преди година след оттеглянето на ДСБ. По искане на реформаторите отново ще започнат редовните сбирки на Съвета за развитие, с който властта координира политиката си.

Радан: ГЕРБ да подкрепи Трайчо

Докато министрите реформатори се обясняваха пред премиера, че не искат да развалят коалицията, Радан Кънев и хората му от ДСБ за пореден път забиха нож в гърба и на тях, и на ГЕРБ. Борисов да подаде поставка, обявиха в декрация хората на Кънев, които още не са напуснали РБ, но твърдят че са в опозиция. Тепоискаха ГЕРБ да "гарантира стабилността" като подкрепи за президент не своя кандидат, а техния - Трайчо Трайков. Откачиха напълно, възмутиха се депутатите на ГЕРБ.

Уважавам цирка, но в БСП дори не са артисти

В БНБ има около 18 млрд. евро резерв като държава и близо 13 млрд. лева във фискалния резерв

Бойко Борисов, премиер

За БСП

Нормалният ритъм на работа на Народното събрание го наруши БСП с недопустимото носене на черен плакат тук. Те са тези, които загробиха България. Ние само сме строили. Нашето се вижда, излизаш, гледаш София и виждаш всичко, което сме направили! С кое сме ги загробили?! С фискалния резерв ли, с това, че минаха стрес тестовете на банките, а при тях се сринаха?! Че изплатихме и 3,7 млрд. на вложителите на КТБ за тези две години. С кое го заслужихме!? Уважавам много цирковите артисти, но те не са тяхното ниво, за да кажем, че е цирк.

За РБ

Ако Реформаторският блок искат да участват в управлението, да бъдат единни в парламента, иначе това не е коалиция. Коалициите се правят на базата на мнозинство в парламента и тогава се прави кабинет. Ние нямаме едно решение, негласувано от даден министър. Като от ПГ на ГЕРБ ми разказаха как са се държали депутатите от нашите подкрепящи партии, се изумих. При мен като идват, те са много мили и любезни хора, първи приятели, всичко е страшно хубаво. Но тук разбирам, че се правят трибунки и се обяснява как ГЕРБ са виновни. Или реформаторите ще дойдат и ще се държат като управляваща коалиционна партия, или довиждане. Ясно и точно. Повече с тях няма да се занимавам. Откъде накъде реформаторите ще се правят на опозиция тук - 7 министри. Ние с Владислав Горанов и Румяна Бъчварова събрахме 223 млн. лева повече за учителите, а някои ще казват, че Данаил Кирилов е предложил квадратчето "Не подкрепям никого". Абсолютна лъжа. Аз бях там. Това е 100% лъжа. Някой ще си има министри, заместник-министри, управляващи на моя гръб, а ГЕРБ само ще носи пасиви в парламента. Това няма да го допусна по никакъв начин вече. Откъде накъде те ще ми лицемерят на Министерски съвет и дума няма да казват, а техните депутати ще се правят на опозиция? С кое ГЕРБ го заслужава това!?

За Резерва

Събрахме повече пари, искам да знаят българските граждани, че в БНБ имаме около 18 млрд. евро резерв като държава и близо 13 млрд. лева във фискалния резерв. Откъде накъде някой ще излиза и ще казва за "Белене", че ГЕРБ трябва да излиза и да носи отговорност. Колко пъти казах, че това е висша корупционна схема от няколко правителства и се надявам, че рано или късно ще има повдигнати обвинения и виновните ще си понесат наказанието. Някой явно се е прицелил да събори нещо, да открадне тези пари или да върне контрабандистите. Щетата за 2 години е 3,7 млрд. Къде е отивала нека да си кажат. При нас със сигурност не е, защото сме я разбили.

За президентските избори

Дръпнем ли се на 6 ноември, ако не сме първи, ГЕРБ няма да участва в никакво мнозинство след това. Много честно казах, на 6 ноември, ако ГЕРБ не е първа политическа сила, значи има други мнозинства. Добре дошли са конституционно уредено е, демократичното е да управляват. Какви мнозинства ще направят в следващия парламент, виждате всички социологически агенции.

За Пламен Орешарски

Присъствах на избирателния закон. Някак си колегите ни от РБ забравиха за какво настояваха тогава, а сега разбрах, че са отричали техни предложения. ГЕРБ е в управлението несамоцелно. От това, което виждам в момента, друга конфигурация може да бъде само тип експериментът "Орешарски", няма друга конфигурация. Ако някой си мисли от нашите колеги - РБ и ПФ, че ние само ще подкрепяме идеите, а когато има проблем, ще се скрият от нас и ще излезе, че ГЕРБ е предлагал тези неща, защото ПФ настояваше секциите да са 35, за да се ограничи гласуването в Турция и не искаше да отстъпи - ние се съгласихме. РБ ги беше страх, че на следващи избори можеше да не минат 4% и сега излиза, че ние се стремим към победа по нечестен начин. За това ПГ на ГЕРБ още на следващото заседание каквито предложения има опозицията - да се махне таванът, по 100 секции, ако искат да има, ще ги приеме. Аз съм за честни избори, щом смятат, че това би променило изборите, ние сме за каквото и да е предложение, да дадат.

ГЕРБ се страхува от опозицията

Корнелия Нинова, БСП

ГЕРБ доказват нашите твърдения за страх от опозицията, от дебати и от истината по много важни въпроси, за които направиха фатални грешки в политиката на България. Ние бяхме в парламента и се регистрирахме всички, но с тези свои действия ГЕРБ доказаха, че се страхуват от опозицията. Да закриеш парламента в парламентарна република е мракобесие. Те останаха в изолация - "Атака", Ковачки, патриоти и ГЕРБ.

Парламентът стана място за спектакли

Красимир Каракачанов, ВМРО

Вече втора седмица Народното събрание, най-висшият орган в България, е превърнато в място за един пошъл политически спектакъл, който отвращава гражданите. Макар да съм се посветил на кампанията, която водя, наблюдавам с тревога този процес, защото това е пореден кръг надолу по спиралата за деструкция на авторитета на институциите. Въпреки че предстоят избори и някои партии искат да бъдат забелязани, макар и с клоунади, нужно е и чувство за отговорност. Пред избирателите ни и пред принципите на демокрацията.

Трябва ни ново хомогенно мнозинство

Мустафа Карадайъ, ДПС

Основното задължение за кворума в Народното събрание е на управляващото мнозинство, което го нямаше в залата. Не знам каква логика виждат колегите в това опозицията да е в зала с предложение за дневен ред за работа, а мнозинството да го няма. Виждаме, че управляващи няма и видяхте, че в Народното събрание няма мнозинство. След като няма управляващо мнозинство, най-добрият вариант и изход от тази ситуация е предсрочни парламентарни избори, за да се сформира ново ценностно, хомогенно мнозинство в българския парламент.

Използват залата за предизборна агитация

Найден Зеленогорски, РБ

От БСП твърдят, че подкрепяме тяхната подписка за свикване на извънредно заседание, което не е вярно. Твърдим, че те спекулират и превръщат парламентарната трибуна във възможност за предизборна кампания, което не подкрепяме. Всъщност това е и основата на сблъсъка между някои политически сили и невъзможността на парламента да си върши добре работата.

Депутатите ще нищят "Белене" и Изборния закон

Ново извънредно заседание ще има във вторник от 12 ч

Ново заседание на парламента насрочи председателстващият Народното събрание Димитър Главчев снощи. Пленарната сесия ще започне на 18 октомври, вторник, от 12.00 до 17.00 часа. След заръката на премиера Бойко Борисов в дневния ред на заседанието са включени проекторешение за отмяна на ваканцията на депутатите, както и за създаване на анкетна комисия за "проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" за периода от 2006 г. до края на септември 2016 г., довели до възникването на огромни задължения за българската страна". В програмата на депутатите за вторник е включена и точка за ратифицирането на Договора за залог върху трежъри сметката между България и Европейския инвестиционен фонд за изпълнението на Инициативата за малки и средни предприятия по Оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия" 2014-2020. Присъства и разглеждане на второ четене на промените в Закона за военната полиция. Предвижда се народните представители да обсъдят и проекторешение във връзка с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки, от друга страна, както и проекти на решения за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Ако им стигне времето, депутатите ще разгледат и промени в Закона за акцизите и данъчните складове, в Закона за задълженията и договорите, както и корекции в Изборния кодекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай