Кметска оставка заради строителство в градинка

Кметска оставка заради строителство в градинка | StandartNews.com

Правят пълна проверка на терена от реституцията му през 2003 г. до сега

ГЕРБ поиска днес оставката на кметица на столичен квартал заради строителство в градинка. "Изпълнителната комисия на ГЕРБ сваля политическото си доверие от кмета на столичния район "Младост" д-р Цвета Авджиева и я призовава да подаде оставка от поста, поради липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоковото пространство на бл. 19, 20 и 21 в кв. "Младост 1", съобщиха от пресцентъра на партията. Решението е взето, след като кметът на София Йорданка Фандъкова е запознала премиера Бойко Борисов с всички факти, свързани със случая.
До тази развръзка се стигна след протести на жители на квартала заради строителство в зелена площ. След като бе заграден теренът между блоковете 19, 20 и 21, който в момента е детска площадка, хората се вдигнаха на бунт и настояха да запазят едно от малкото места за игра на малчуганите в района.
В началото на миналата седмица на среща с граждани от "Младост 1" столичният кмет Йорданка Фандъкова е поела личен ангажимент да се намери трайно решение за запазване на зелената площ. Тя обяснила и на премиера Бойко Борисов за казуса. Борисов пък настоял начаса изпълкомът на ГЕРБ да поиска оставката на районния кмет. "Разбрал съм се с ръководството на партията за кв. "Младост" на София, който от една спалня, каквато беше преди 10-15 години, в момента е един от най-хубавите квартали. Като се започне от прекарването на южната дъга до там, Бизнес центъра, метрото, санирани всички училища и детски градини, трилентови булеварди, там, където едва се минаваше. И всичко това, което сме направили, да даде на някой възможност да се възползва от това да каже, че било влошено качеството на живот", ядоса се премиерът. "Не искам да чувам за протести на хора, на които някой се опитал да им вземе зелената площ. Толкова паркове и градини се направиха в София, че просто не го заслужаваме и който го е допуснал, ще си понесе още днес отговорността", коментира Борисов.
"Мисля, че ще намерим решение на проблема със застрояването в "Младост". Ние от ГЕРБ показваме ясно, че можем да постигаме резултати, но и че можем да търсим отговорност. Не можем да си позволим да загубим доверие, заради необосновани действия в областта на строителството", каза и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя е разпоредила на главния архитект на София Здравко Здравков да направи пълна проверка на процедурата по даване на разрешително за строеж. "По заповед на кмета на София в момента тече пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена от реституцията му през 2003 г. насам и строителството е спряно", посочиха от ГЕРБ. Днес кметицата на "Младост" подаде оставка.
На следващото заседание на Столичния общински съвет ще бъде избран временен районен кмет на "Младост". "Ще направим така, че с президентските избори да се проведат частични местни избори за кмет на район "Младост", заяви премиерът Борисов.

Малина Едрева: Трябва да запазим доверието на гражданите

ГЕРБ е партия, която през годините е доказала, че основен принцип на местно и национално ниво е откритото и отговорно отношение към гражданите и че всеки политик избран с подкрепата на ГЕРБ трябва да се води от този принцип. Това заяви председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева.
„През последните години Столична община инвестира в изграждането на инфраструктурни обекти, в разширението на метромрежата, която да обслужи всички части на „Младост" и за подобряване на транспортното обслужване, в изграждане на нови тротоари и велотрасета. Беше направена цялостна реконструкция на бул."Ал.Малинов" и свързването му с околовръстния път. Изградиха се нови и се обновиха съществуващи детски градини и училища. Зелените площи са увеличени в пъти, реконструиран беше паркът „100 години София" в „Младост 2", както и паркът в „Младост 3". Изградиха се спортни и детски площадки. На фона на направените инвестиции за превръщането на района в по-добро място за живот и бизнес, сме задължени да работим за запазване на доверието на жителите на „Младост", допълни Едрева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай