Кмет предлага: Екоданък сменя такса смет

Кмет предлага: Екоданък сменя такса смет | StandartNews.com

Екоданък да замени такса смет предлага кметът на Девин Красимир Даскалов. Той, екипът му и браншови организации са намерили начин общините да си събират на 100% парите за почистване на боклука.

200 милиарда лева е годишният скокооборот в България. 500 милиона лева или 0,25% от него е общата сума за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци, нужна на всички 265 общини в България, каза специално за "Стандарт" Даскалов. Идеята ни е всеки да плаща по 0,25% такса върху всяка стока, която купува, обясни той. Постъпленията ще се събират във фонд или в специална сметка на финансовото министерство, от които с целеви трансфер ще се превеждат на общините. Сумата за всеки град ще бъде средно аритметична на разходите за почистване през последните 3 години.

Предложението на Девин бе внесено в УС на Националното сдружение на общините в България и представено пред 12-о общо събрание на кметовете в Албена. Ще бъде дадено на Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Срещнахме подкрепа от много колеги кметове, каза Даскалов.

В момента всички общини имат огромен проблем със събирането на такса смет. Според действащата методика тя се начислява на база данъчна оценка на имота. Няма град, който да има 100% събираемост. В по-малките общини, където хората са с ниски доходи и не могат да плащат дори на вноски, тя е около 60 на сто, в добрия случай стига до 70%.

На много места допълнителен проблем са хората, които работят в чужбина и също не плащат. Те подават молби да бъдат освободени от такса смет, които няма как да не бъдат признати. Методиката е несправедлива, защото всички правят боклук, а едни плащат, други - не, коментира кметът на Девин. На края разликата винаги покрива общината и така трупа дългове.

Затова правим предложение за 0,25% екоданък или екотакса - без значение как ще се казва, върху всяка купувана стока, заяви Красимир Даскалов. Предложението има три предимства, категоричен бе той. Първо осигурява справедливост за хората - който купува повече, ще плаща повече. Второто предимство, е че общините ще получават 100% нужните им средства за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битови отпадъци.

Трето - така ще се събира такса смет и от туристите, особено в курортните градчета и комплекси, заяви Красимир Даскалов. 10 милиона чужди туристи са били миналата година в България и нито един от тях не е платил нищо за боклука, който е оставил след себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай