Казваме и пред НАТО "НЕ" на флотилията

Казваме и пред НАТО "НЕ" на флотилията | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов е наредил на министрите си на срещата на върха на НАТО във Варшава да се чуе отказът на страната ни да участва във военна флотилия в Черно море срещу Русия. Това съобщи самият той в парламента след извънредното заседание на кабинета, което прие позиция за заседанието във Варшава.

"В тази среща на 8 и 9 юли няма тема за флотилии и кораби, но им казах на министрите - в неформалните разговори в кулоарите вие трябва точно това да обясните на колегите", категоричен бе премиерът. Той разказа, че първи темата повдигнал румънският премиер. Дачиан Чолош дори поискал България да подпише меморандум, който да бъде обявен пред медиите. "Думите, които чу от мен, са, че ние имаме много задачи да решаваме. В рамките на НАТО сме свършили много работа. 110 български войници имаме в Афганистан. Много европейски и натовски държави изтеглиха своите контингенти", каза Борисов пред депутатите. И добави: "След седмица румънският президент отново повдигна темата за обща флотилия с Турция, Румъния, Украйна и Грузия. И на него му отговорих по същия начин."

"Ние сме се доказали като лоялен член на НАТО", категоричен бе премиерът. "Когато за един ден при посещение на Путин в Анкара "Южен поток" стана "Турски поток" в натовска Турция, къде бяха солидарността и ангажиментът на натовските държави", коментира Борисов. Като друга причина за отказа ни той е посочил и проучванията за добив на нефт и газ в Черно море. "Казах на румънския колега - "в момента на блок "Хан Аспарух" от това, което имаме като информация, е, че ние ще добиваме газ и петрол. Точно в тази акватория ние очакваме истинската диверсификация", разкри премиерът.

И обобщи позицията ни - "в рамките на санкции срещу Русия ние се опитваме да водим една балансирана политика. И заради това искаме да виждаме платноходи в Черно море, а с Румъния можем всеки ден да правим военни учения. Това е абсолютно достатъчно".
"На нас, както и на НАТО, по никакъв начин не ни трябва военна конфронтация с Русия, санкциите работят достатъчно добре", заяви и външният министър Даниел Митов след заседанието на МС. Той обаче посочи, че Русия струпва въоръжение както в Крим, така и по цялото протежение на черноморския си бряг, с което внася тежки дисбаланси в стратегическо отношение. "Тази ситуация трябва да бъде компенсирана. НАТО е длъжно да усили отбранителните и въздържащи способности на съюзниците си и да даде ясни сигнали, че ще защитава всеки един свой съюзник", каза той.

България настоява още Североизточният фланг на НАТО - балтийските държави и Полша, да бъдат третирани по еднакъв начин с югоизточната външна граница на НАТО, т.е. черноморския басейн. "Чувстваме се подготвени и отиваме обнадеждени. Министър-председателят и колегите министри одобриха нашата позиция. Президентът също е уведомен", отбеляза военният министър Николай Ненчев. Той изтъкна, че България ще участва с един батальон до 400 човека в многонационалната бригада на НАТО в Румъния. Нашите военнослужещи ще бъдат позиционирани в България и ще участват в различни тренировки и съвместни учения заедно с нашите партньори от НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай