Каракачанов: Нямаме нито един изправен хеликоптер Ми-17

Каракачанов: Нямаме нито един изправен хеликоптер Ми-17 | StandartNews.com

Всичките ни вертолети Ми-17 в момента са неизправни, шокира комисията по отбрана военният министър Красимир Каракачанов, който отговаря на въпроси на депутатите. Точно с такъв вертолет се разбиха преди седмица двамата ни военни летци от авиобаза Крумово край Пловдив.

"Две са възможните версии са падането на хеликоптера Ми-17 - техническа неизправност или човешка грешка. Не мога да се произнеса преди комисията да излезе с решение. Имам мнение, но не е логично да го изразявам", каза за катастрофата министърът на отбраната.

"Ако става въпрос за техническа неизправност, се потвърждава тезата ни, че трябват пари за поддръжка. Ако става дума за човешка грешка, тя е в това, че пилотите не летят достатъчно. Горе-долу 2:1 са летящите към нелетящите пилоти. И в двата случая опира до пари", добави министърът.

"За изминалата година пилотът на падналия хеликоптер е имал 20 часа във въздуха. Един Ми-17 струва 3 милиона лева. Ако тези пари бяха осигурени за поддръжка и нова техника, сега нямаше да говорим за загинали хора. Малко повече средства са нужни за поддръжка", допълни министърът на отбраната.

При пожар можем да използваме "Кугърите", но те могат да носят до 1 тон вода, докато Ми-17 товарят по три тона, направи сравнението той. Каракачанов е запознал вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов с необходимите средства за вертолетите.

Министърът на отбраната се оплака пред депутатите: "Фирми произвеждащи, банички и чорапогащници обжалват договорите ни за обществени поръчки".

За да избегне техните спънки при поръчките за поддръжка и ремонт, министърът предлага промени в Закона за обществените поръчки, които ще елиминират фирми, които нямат нищо общо с отбраната, да обжалват. Предложенията си ще консултира и с едноименната агенция.

"Възложили сме работа по предварителни договори с фирми, които могат да извършат поправка на техниката.Така, ако получим средства, няма да има забавяне за изготвянето им", разкри министърът.

Амбицията на Каракачанов е до края на годината да бъдат сключени договорите по трите проекта за модернизация на армията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай