Карадайъ: Майските събития са началото на края на тоталитарния режим

Карадайъ: Майските събития са началото на края на тоталитарния режим | StandartNews.com

Нека да направим така, че вместо с лъжа и омраза нашите деца да живеят с истина, толерантност и заедно. Това прочете от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарна група.

Той припомни, че на 29 май са се навършили 27 години от извънредното включване на лидера на Народна република България Тодор Живков по БНТ и БНР с основна цел силово депортиране от страната на турци и мюсюлмани, известно като „Голямата екскурзия". По думите му, повече от 360 000 са принудени да изоставят домовете и имуществото си и да търсят убежище в съседна Турция и Европа.

„Партийната пропаганда, слуховете за крайни решения и явният и скрит натиск раздухват масова психоза и античовешки настроения в обществото и това довежда до миграционна вълна през летните месеци на 1989 година. Нагнетяват се тревога, националистически страсти и ксенофобия в цялото общество", допълни Карадайъ.

Председателят на ДПС допълни, че на среща с политическия елит Тодор Живков не е оставил никакво съмнение за масовото изселване от страната.  „Независимо от всички усилия на Турция, която е готова да даде подслон на пострадалите от политиката български граждани, на 21 август 1989 година преминаването на МПС и хора на българо-турската граница е спряно. В България се появяват икономически и социални проблеми, тъй като цели села се обезлюдяват", допълни той.

По думите му, още в началото с преименуването на българските турци се предизвиква вътрешна съпротива на всички засегнати. „Тази съпротива на места получава външни проявления и прераства в открити демонстрации, бунтове и сблъсъци", каза още лидерът на ДПС. Карадайъ припомни бунтовете в страната след 1984 година заради насилствената смяна на имената.

Карадайъ изтъкна, че организаторите на протестите през 1989 година начело с Ахмед Доган, независимо че се намират в затвора, успяват да организират масови митинги, гладни стачки и протести. „Майските събития от 1989 година пряко кореспондират със събития, свързани с оформянето на открито гражданско противопоставяне и падането на тоталитарния режим на 10.11.1989 година", заяви още председателят на ДПС, цитиран от Фокус.

Той допълни, че на 29 май 1989 година се слага началото на края на Възродителния процес и началото на края на тоталитарния режим. Карадайъ каза, че тези процеси са в основата на създаването на ДПС от д-р Ахмед Доган. „Вече 27 години ДПС води последователна политика за утвърждаване на демокрацията в нашата родина, за защита на основните права и свободи на всички български граждани, за справедливост, сигурност и стабилност в страната, Европа и света", каза партийният лидер.

По думите му, ДПС иска събитията, свързани с Възродителния процес, майските събития и събитията от декември 1989 година да получат своята историческа оценка. Карадайъ заяви, че ще има исторически прочит на събитията и свързаните лица ще бъдат обявени за пионери в най-новата българска история.

„През последните години отново сме свидетели на издигането на езика на омразата, който последните 2 години стана основен език на комуникация дори от трибуната на Народното събрание. Днес се намират някои, дори и в тази зала, които ни отпращат на някъде. Може би отново искат да ни изгонят от родните домове и родината и днес се нарушават конституционни права на български граждани - правото на глас, правото на език. На всички искаме да заявим категорично - това няма да се случи", заяви Мустафа Карадайъ.

И продължи: „Гарант за това е ДПС. Ние ще продължим да се борим за правата и свободите на всички български граждани, защото те не се дават даром. Те се отстояват чрез ежедневна борба и изискват пълно себеотдаване. Предвид днешния Международен ден на детето ще завърша с призив в името на децата, които са нашето бъдеще. Нека да направим така, че вместо с лъжа и омраза нашите деца да живеят с истина, толерантност и заедно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай