11:33 ч.

01.06.16

3 мин.

2026

2

0

Карадайъ: Майските събития са началото на края на тоталитарния режим

от редактор Диана Зайкова |

Карадайъ: Майските събития са началото на края на тоталитарния режим

Нека да направим така, че вместо с лъжа и омраза нашите деца да живеят с истина, толерантност и заедно. Това прочете от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарна група.


Той припомни, че на 29 май са се навършили 27 години от извънредното включване на лидера на Народна република България Тодор Живков по БНТ и БНР с основна цел силово депортиране от страната на турци и мюсюлмани, известно като „Голямата екскурзия". По думите му, повече от 360 000 са принудени да изоставят домовете и имуществото си и да търсят убежище в съседна Турция и Европа.


„Партийната пропаганда, слуховете за крайни решения и явният и скрит натиск раздухват масова психоза и античовешки настроения в обществото и това довежда до миграционна вълна през летните месеци на 1989 година. Нагнетяват се тревога, националистически страсти и ксенофобия в цялото общество", допълни Карадайъ.


Председателят на ДПС допълни, че на среща с политическия елит Тодор Живков не е оставил никакво съмнение за масовото изселване от страната.  „Независимо от всички усилия на Турция, която е готова да даде подслон на пострадалите от политиката български граждани, на 21 август 1989 година преминаването на МПС и хора на българо-турската граница е спряно. В България се появяват икономически и социални проблеми, тъй като цели села се обезлюдяват", допълни той.


По думите му, още в началото с преименуването на българските турци се предизвиква вътрешна съпротива на всички засегнати. „Тази съпротива на места получава външни проявления и прераства в открити демонстрации, бунтове и сблъсъци", каза още лидерът на ДПС. Карадайъ припомни бунтовете в страната след 1984 година заради насилствената смяна на имената.


Карадайъ изтъкна, че организаторите на протестите през 1989 година начело с Ахмед Доган, независимо че се намират в затвора, успяват да организират масови митинги, гладни стачки и протести. „Майските събития от 1989 година пряко кореспондират със събития, свързани с оформянето на открито гражданско противопоставяне и падането на тоталитарния режим на 10.11.1989 година", заяви още председателят на ДПС, цитиран от Фокус.


Той допълни, че на 29 май 1989 година се слага началото на края на Възродителния процес и началото на края на тоталитарния режим. Карадайъ каза, че тези процеси са в основата на създаването на ДПС от д-р Ахмед Доган. „Вече 27 години ДПС води последователна политика за утвърждаване на демокрацията в нашата родина, за защита на основните права и свободи на всички български граждани, за справедливост, сигурност и стабилност в страната, Европа и света", каза партийният лидер.


По думите му, ДПС иска събитията, свързани с Възродителния процес, майските събития и събитията от декември 1989 година да получат своята историческа оценка. Карадайъ заяви, че ще има исторически прочит на събитията и свързаните лица ще бъдат обявени за пионери в най-новата българска история.


„През последните години отново сме свидетели на издигането на езика на омразата, който последните 2 години стана основен език на комуникация дори от трибуната на Народното събрание. Днес се намират някои, дори и в тази зала, които ни отпращат на някъде. Може би отново искат да ни изгонят от родните домове и родината и днес се нарушават конституционни права на български граждани - правото на глас, правото на език. На всички искаме да заявим категорично - това няма да се случи", заяви Мустафа Карадайъ.


И продължи: „Гарант за това е ДПС. Ние ще продължим да се борим за правата и свободите на всички български граждани, защото те не се дават даром. Те се отстояват чрез ежедневна борба и изискват пълно себеотдаване. Предвид днешния Международен ден на детето ще завърша с призив в името на децата, които са нашето бъдеще. Нека да направим така, че вместо с лъжа и омраза нашите деца да живеят с истина, толерантност и заедно.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:36 · 01.06.2016
Когато в Турция през 1915-1920 , сменяха на Българите имената,налгаха им ислям за религия и сменяха имената на градовете и местности със турски имена,-много малко от Българтите имаха възможноста да се изселят в България- тези които не са съгласни са били изклани-много демократично решение на демократична Турция.
И никой не ви пуди от собствения дом, вие сте българи-карамани ,причината да сте в България, е че сте били изклани от Турците също, нищо че сте ислямизирани и с турски имена.
Потребител · 14:59 · 01.06.2016
Мустафа, началото. на края е ,ако сте го съгласували със Горби и САЩ! Но вашето беше съгласувано с амо с Турция! Така, че много дрънкаш и се хвалиш баш като Б. Б.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент