15:20 ч.

10.11.17

2 мин.

0

9

0

Карадайъ: Балканите да се консолидират на принципа на заедността

от редактор |

Карадайъ: Балканите да се консолидират на принципа на заедността

Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, на толерантността, солидарността по пътя към членството в ЕС. Този модел, който предлага днешното правителство не е моделът за консолидация на Балканите. Балканите не можем да се консолидираме чрез национализми, шовинизми, радикализми. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.


В отговор на въпрос каква е позицията им за ролята на България и правителството по време на председателството за консолидацията на Балканите, Карадайъ посочи, че моделът, който днес е в България, не може да бъде модел на Балканите. "Балканският национализъм е малко по-опасен от европейския. Толерирането на националистите и национализмите да са на власт създава голям проблем на Балканите. Този модел няма как да консолидира Балканите", отбеляза той.


За отношенията ЕС – Турция, Карадайъ подчерта, че позицията им е, че демократичните процеси в Турция трябва да продължат и продължаването на преговорите за членство на Турция е част от демократичните процеси. Ние като съседна държава на Република Турция считаме, че и балканските страни имаме интерес да сме съсед на една демократична Турция, а защо не и член на ЕС, каза той.


В отговор на въпрос какво очаква ДПС от ГЕРБ, за да не участва във вота на недоверие срещу правителството, Карадайъ подчерта, че ГЕРБ няма по какъв начин да влияе върху политиката на ДПС. "Това правителство е вредно за нашата страна. Власт, в която участват националисти, вреди на държавата", заяви той.


Движението за права и свободи е организатор и домакин на конференция на балканските либерали, чиято тема е "Западните Балкани- неразделна част от Обединена Европа".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 04:14 · 12.11.2017
това от кои речник е ?
Потребител · 19:30 · 11.11.2017
когато Турция стане демократична и е член на Европа може да се говори че спазва правата и свободите на другите но до тогава замълчете
Потребител · 17:41 · 11.11.2017
Османският "ренесанс" на Турция и сръбският националшовинизъм ,са пречка за балканската консолидация,на принципа на заедността.Само на думи,не става,трябнват и дела.
Потребител · 17:14 · 11.11.2017
абеееееее махаите се от хоризонта кои ви и ва за слива
Потребител · 14:49 · 11.11.2017
Кенеф шибан
Потребител · 09:03 · 11.11.2017
Заедност, ВАКАНЦУВАНЕ .. абе "родна реч" ....
Потребител · 22:08 · 10.11.2017
караидъ e манипулатор
Потребител · 19:37 · 10.11.2017
Нашите националисти не могат да бъдат сравнявани като цяло със сръбските, турските и т.н. Така че изказванията на Карадайъ са чисто политизирано-манипулативни. Вреден е националния нихилизъм в България.
Потребител · 16:18 · 10.11.2017
ДПС е другото лице на националистите, едните са български националисти другите Турски.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент