Кънев: Прокуратурата е пресцентър за съобщения и медийни бомби

Кънев: Прокуратурата е пресцентър за съобщения и медийни бомби | StandartNews.com

София. "Цацаров е част от проблема от първия момент", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред бТВ. По думите му с идването си той е направил прокуратурата пресцентър, който пуска съобщения и хвърля медийни бомби, като даде за пример нахлуването в офисите на фирми, свързани с КТБ, което е било като сигнал за нахлуване в банката.

В четвъртък Радан Кънев обяви, че Реформаторският блок иска казусът КТБ да бъде незабавно поет от Специализираната прокуратура, а главният прокурор Сотир Цацаров да се самоотстрани от работата по случая, за да бъде разследвана и собствената му дейност, свързана с развитието на скандала.

За избора на Сотир Цацаров знаехме, че е предопределен шест месеца по-рано. Висшият съдебен съвет беше избран от ДПС и ГЕРБ с такъв състав, че да може да избере именно него. Той е фаворитът на ГЕРБ и ДПС, допълни Кънев.

„Никой не знае какво стои зад задкулисието", подчерта Кънев и обясни, че в България има кръгове, които искат ГЕРБ и ДПС да работят заедно и които управляват българското правосъдие. Той повтори тезата си, че правосъдието е язвата на България, която предопределя лошото развитие на много сфери.

По думите му за да може да стане възможно незабавното събиране на кредитите, раздадени от банката е необходима много активна роля на прокуратурата. В лицето на главния прокурор обаче тази институция напълно се компрометира като защитник на обществения интерес в процеса на разследване на КТБ.

По думите му намесата на главния прокурор, който е свръховластена фигура, и ролята му на спасител за КТБ не е уместна. Банките не ги спасяват главните прокурори, за преструктурирането им има специални компании, обясни Кънев и допълни: „По света прокурорите защитават закона, а не си позволяват да съветват да се прескочи законът".

"Специализираната прокуратура е призвана да се занимава с организираната престъпност – ако главният прокурор не вижда в казуса КТБ, в източването и съсипването й, организирана престъпност или не вижда мафията, това означава, че или е набъркан, или не е на мястото си, трети вариант няма", подчерта Радан Кънев, отхърляйки по този начин думите на Цацаров, че Специализираната прокуратура няма работа по казуса КТБ.

"Не мисля, че някой вече се страхува от Цветан Василев, по-скоро той се страхува да се върне", каза още лидерът на ДСБ.

За проблема, че според българското законодателство няма кой да контролира главния прокурор, Кънев обясни, че затова Реформаторският блок иска кратко управление, което да подготви конституционни промени.

Той каза още, че тази безконтролност не е помогнала на Никола Филчев, Борис Велчев и Сотир Цацаров (последните трима главни прокурори - бел.ред.) да се преборят с каквато и да е престъпност, а да станат "медийни звезди и двама от тримата да използват властта си за политечески рекет. Третият Борис Велчев се покри и си запази името, но запази и престъпността такава каквато е."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай