Кънев и Москов: Не се обиждаме на "момчетата на Костов"

Кънев и Москов: Не се обиждаме на "момчетата на Костов" | StandartNews.com

Образа си на "момчетата на Костов" коментираха по бТВ съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев и министърът на здравеопазването Петър Москов. Двамата обясниха, че носят "родилното петно" на ДСБ, което им дава опозиционен дух, дори когато са част от управлението, и припомниха, че преди създаването на "Демократи за силна България" не са участвали в управлението и в никоя партия, дори в СДС.  Радан Кънев призна, че ако не е бил Иван Костов, едва ли би се занимавал днес с политика. По думите им Костов е извършил чудо при създаването на ДСБ, като събрал независими хора. 

Радан Кънев изрази позиция, че Реформаторите са вкарали ГЕРБ в правилните релси на посока, в която трябва да се движи управлението, но не е доволен от темповете на реформите. Той бе категоричен, че двете партии остават много различни. Той не сподели оптимизма на Петър Москов, че местните избори няма да ги скарат и разделят.

Здравният министър определи предстоящия вот за местна власт като тест за издържливост на управляващата коалиция. Кънев обаче допълни, че вероятно ще трябва да сключат джентълменско споразумение и определи битката за определена бройка кметове и съветници като маниакална, тъй като хората не се интересували кой колко съветници има, а искали действен кмет, който да реши проблемите на града им. Кънев заподозря БСП и ДПС, че ще окалят предстоящата кампания.

Двамата представители на Реформаторския блок отхвърлиха обвиненията, че назначават близки и роднини на високи позиции. Петър Москов противопостави "опорните точки" на политическите им противници, като напомни, че в началото са гласяли "Нищо не зависи от Реформаторите, те са безгласна буква", а същите сега са стигнали до твърдения за "преяждане с власт", когато са започнали реформите.

Радан Кънев уточни, че в 6 министерства, които се падат на РБ, има само двама зам.-министри членове на партии и каза, че техните симпатизанти били бесни на здравния министър, че не назначавал техни хора на добри позиции.

И двамата обаче избегнаха въпроса дали са разговаряли с Божидар Лукарски за разкритията около назначенията, свързани с неговото министерство.

Кънев обясни острата си реакция на думите на Бойко Борисов, че масовостта на протестите е била осигурявана от ГЕРБ. Той заяви, че се е почувствал лично обиден от това изявление, тъй като познавал личната емоция на участвалите в протестите през предишния мандат и дори обръгнал човек като него, както се нарече, си представил колко засегнати са се почувствали те. Лидерът на ДСБ уточни, че с реакцията си е искал да ги защити и за пореден път обяви, че за него тази тема е затворена.

На въпрос на зрител колко струват костюмите им, Радан Кънев обясни, че носи сако за 300 лева, което му е подарък, и дънки от разпродажба в мол, а здравният министър Петър Москов бе облечен в костюм за 600-700 лева. Кънев допълни, че не си е купувал дрехи от изборите, а на работа ходи с метрото. Здравният министър каза, че макар отдавна да не са "момчетата на Костов", се надява да си останат момчета и да не се покрият с тежкото лустро на властта, и завърши интервюто с виц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай