Кандидат-кметове ще ни будят сутрин

Кандидат-кметове ще ни будят сутрин | StandartNews.com

Лявото не е гарантирано за БСП, предупреди Станишев

Да те събуди кандидат-кмет сутринта за работа. И да си кажете по телефона за важните задачи от деня. Или да ви дойде на гости, за да разкаже визията за градчето, в което живеете. Тези и още десетки нестандартни примери за изборна кампания представиха пред социалистите на семинар във Варна експерти по избори по линия на ПЕС. Сред екзотичните, но работещи практики за привличане на гласове беше посочена и кампанията в кината. Така тв рекламата се дублира преди началото на филма. Два дни червените остриета от цяла България обсъждаха политиката на БСП за местния вот в комплекс "Слънчев ден" край Варна.

Лявото не е гарантирано за БСП. Това предупреждение отправи към своите президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на двудневен семинар на червените. Над 250 социалисти - депутати, кметове, общински съветници, дебатираха темата "Местните избори - важна битка за БСП" в морската столица. Лектори от Хърватска и Швеция, генсекът на ПЕС Ахим Пост представиха успешни модели на кампании в техните държави. "Единственият път да се преборят популистите и националистическите и крайните десни и леви формации е с конкретни резултати. Хората искат да видят резултат и грижа за себе си. Това социалистите го правим ежедневно, но искам да го правим още по-силно", посочи Станишев. При нас всичко се деформира, отбеляза Станишев в отговор на въпрос на "Стандарт", дали е възможна българска "Сириза".

Не вярвам, че има сериозна перспектива за подобен род партия, но БСП трябва да е наясно, че лявото не ни е гарантирано, каза още той. Хората няма да гласуват за БСП само защото се наричаме БСП, трябва да намерим път към хората от различни аспекти на левицата, каза Станишев. И уточни, че форматът "БСП Лява България" дава възможност за повече полифоничност, имаме земеделци, социалдемократи, икономисти в тази коалиция и можем да привлечем още хора, посочи Станишев. И призова БСП да обясни каква е разликата между левите и десните кметове и да стигне до хората. Гостът Ахим Пост също обърна внимание на тенденциите вляво да се роят партии. "У нас, в Германия, хората не ни избират само защото сме ГСДП. Ако не харесат платформата ни, могат да се ориентират към зелените, левите и т.н.", даде пример със ситуацията в Берлин Пост.

Лидерът на БСП Михаил Миков пък предупреди, че ще търси лична отговорност от всеки член за резултатите на столетницата на предстоящите местни избори. "Има правила в устава, има органи, има общински съвети, основни партийни организации, има възлагане на задачи - конкретни, ясни. Това е системата, която и сега функционира", посочи Миков.

Очаквано, на форума социалистите коментираха и "основния си конкурент" - АБВ. Проблемът на АБВ не е БСП, ръководството на партията или тяхната международна нелигитимност, защото те не са част от нашето политическо семейство", каза Станишев. "Проблемът е със собствените им избиратели и влизането в дясното управление - не знам с какви очи ще отидат при тези хора", каза президентът на ПЕС. "За мен е учудваща вече презумпцията, че АБВ са нещо ляво, освен миналото на политиците там. Единият ден казваш, че си замразяваш коалиционните отношения, а на другия ден гласуваш за персонални промени в кабинета", каза Миков по адрес на АБВ. И заключи: "Мисля, че няма вече много хора, които да се съмняват в кой спектър стои това нещо".

Миков бе категоричен, че в БСП има достатъчно почтени, добре подготвени и волеви хора, които да спечелят доверие на предстоящите местни избори.

Черногорци с рамо за "Леге"

Социалистите от Черна гора ще помагат на БСП-София за предстоящите местни избори. За това се договориха двете страни по време на работното посещение на българската делегация, водена от председателя на Градския съвет на столичните социалисти Калоян Паргов в Подгорица. Паргов се срещна с политическия директор на управляващата Демократическа партия на социалистите Тарзан Милошевич и с изпълнителния директор Бранко Чавор, който е и депутат. Социалистите в Черна гора управляват вече 25 г. Визитата на столичните социалисти предшества официалното посещение на черногорския премиер Мило Джуканович в България следващата седмица. Паргов изрази специална благодарност на Милошевич, който преди няколко години, като кмет на Биело поле, е бил основен участник в спасяването на децата, чийто автобус падна в река Лим.

Вотът наесен е важен и за "Дондуков" 2

Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП

Местните избори ще изиграят голяма роля по отношение на БСП през следващите години. При успешно представяне можем да излезем с много добри шансове за президентските избори, а след това БСП може да се върне и в управлението. И обратно - ако низходящата тенденция продължи, ние вече отиваме към критична ситуация.

Трябват ни силни послания

Мая Манолова, депутат

Много полезен семинар, най-смислената дискусия, на която съм присъствала в последно време. Организацията беше перфектна. Изводът за мен е, че не е достатъчно да кажеш на хората, че се променяш, а действително да го направиш. Трябва да се концентрираме върху няколко послания, а не да заливаме избирателите с целия политически конспект. В Кюстендил, например, правим отдавна кампания от врата до врата, но приемам, че имаме пропуски в онлайн кампанията.

Врагът на избори сме си ние самите

Ахим Пост, генсек на ПЕС

Големият ни враг във всяка една кампания това е самата партия. Мислим си, че сме го правили толкова много пъти, знаем структурите, нагласите, посланията, но именно тук правим грешка. От 10 години чувам как кампанията в интернет ще стане най-важна по време на избори. Но от моя гледна точка най-важни са медиите и естествено образите, които представяме. Ключово е да има общо послание.

След 10 години ще правим избори в нета

Ана Улрих, експерт по комуникации на социалдемократите в Хърватия

В Хърватска обърнахме голямо внимание на дигиталната кампания, през различни социални канали и мрежи. Има една интересна констатация от изследвания: На въпрос на коя медия вярвате най-много, отговорът е на интернет. Но трябва да знаем добре на кои медии в мрежата хората имат доверие, за да представим посланието. Всеки 2-ри, който гласува, преди това вижда посланията в интернет. През 2025 г. близо 80 процента от избирателите ще се информират предимно от социалните мрежи. Защо не да се задават въпроси по време на предизборните срещи - в реално време в туитър, например.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай