Кандидатите за шеф на ДАНС представиха приоритетите си

Кандидатите за шеф на ДАНС представиха приоритетите си | StandartNews.com

София. "Трябва да се подобри и връзката на ДАНС с прокуратурата." Това смята кандидатът за председател на ДАНС Недялко Недялков по време на изслушване в Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

"Един от приоритетите на дейност, който в момента има известно изоставане, това е в сферата на глобализацията и борбата с киберпрестъпността. Планирам да се създаде междуведомствена структура, която да изработи план за действие", каза Недялков. "Необходимо е да се подобри и координацията с другите държавни служби и ведомства, Национална служба „Полиция" и Военна информация", каза Недялков.

"Относно присъединяването на ГДБОП към агенцията, трябва да стане при ясно разграничаване на службите от контраразузнавателните служби. Понастоящем е образувана структура Специализирана дирекция „Противодействие на организираната престъпност", която ще бъде правоприемник на ГДБОП. Възможно е впоследствие, след запознаване детайлно с работата на новата специализирана дирекция, да се предприемат действия към оптимизиране на дейността, но това ще бъде извършено след задълбочен анализ и преценка", отбеляза Недялков. „Процесът, по който ще се осъществи преминаването ще бъде в тясна координация с Министерство на вътрешните работи, за да може да се гарантира безпроблемната работа на звената", подчерта той. Според Недялков в рамките на общото споразумение с МВР ще се определят границите на определен тип престъпления по НПК – от кой момент приключват правомощията на МВР и започват правомощията на ДАНС.

Във връзка с чуждите партньорски връзки – да се продължи съвместната работа по всички текущи проекти на агенцията. Ще се акцентира върху международното сътрудничество съобразно възникналите рискове от заплаха, на които трябва да отговорим. Агенцията е част от структурите на НАТО и ЕС и поддържа добри взаимоотношения с тях. По думите му във връзка с тероризма не се изключва да се поддържат връзки и с други страни.

"Според мен основният риск и заплаха за сигурността на страната е икономическата криза, защото намалява потенциалът на държавата да упражнява функциите си и забавя икономическия растеж." Това заяви Владимир Писанчев, сегашен и.д. шеф на агенцията и кандидат за поста ръководител на ДАНС. 

"Тези рискове изискват насочване на ресурса на ДАНС в посока на разследване на икономическите престъпления и корупцията, като се обръща особено внимание на ДДС измамите, акцизните стоки, изпирането на пари, контрабандата, отклоняване на евросредства, данъчните измами", продължи Писанчев.

"Корупцията и организираната престъпност са взаимно свързани. Те създават верига, която е в ущърб на националната сигурност", каза той. Създадените съвместни екипи ще трябва да се насочат точно към решаването на тези проблеми. "Агенцията трябва да организира така своята работа, че да предвижда кризите и да се запази националният интерес", смята Писанчев. 

"Аз съм убеден, че и двамата кандидати за председател на ДАНС имат необходимите качества, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "И двамата имат необходимите качества, знания, умения и опит", каза Йовчев. Той посочи, че може би съвсем скоро ще бъде избран кандидатът. „Министър-председателят ще реши кой от двамата кандидати да предложи", каза Йовчев.

На въпрос с какво кандидатите са по-добри от предишната кандидатура, Йовчев отговори, че не би искал да коментира първата кандидатура, защото няма поглед върху господин Пеевски. По думите му - и двамата кандидати са професионалисти, които са прекарали голяма част от трудовия си стаж в агенцията, които са доказали, че имат съответните знания и умения, които имат съответния опит и дори имат включително опит и да управляват агенцията, тъй като са на ръководни длъжности от доста време. "И двамата се ползват с доверието на международните ни партньори", каза Йовчев.

Първата точка по изслушване на кандидатите беше открита за медиите. В момента двамата отговарят на въпроси на депутати при закрити врати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай