Кандидатът за шеф на КЕВР: Евтин ток до 300 киловатчаса

Кандидатът за шеф на КЕВР: Евтин ток до 300 киловатчаса | StandartNews.com

Поскъпването на електроенергията няма да реши проблемите на НЕК, каза Иван Иванов

Да не се повишава цената на тока за абонатите, които консумират до 300 киловатчаса месечно. Това предложи пред депутатите от енергийната комисия към парламента номинираният за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. В края на април изтича срокът за внасяне на предложения за нови цени на тока, които ще бъдат в сила от 1 юли. Повишаването на цената на тока не може да бъде част от реформата в българската енергетика, каза Иван Иванов.

Поскъпването няма да реши проблемите на НЕК, а само ще ги отложи, обясни той. Ще бъде голям успех, ако КЕВР успее да задържи цената на сегашното ниво до либерализирането на пазара, което се очаква до 8-12 месеца, допълни Иван Иванов.
Пет стъпки за оздравяването на НЕК представи пред депутатите Иван Иванов. Мерките не са нови, но ще бъдат в основата на решенията на КЕВР, каза Иванов и допълни, че при вземането на решения регулаторът ще се води както от желанието да спаси НЕК, така и от целта да бъде изграден диверсифициран пазар на електроенергия.

Загубите от преференциите за част от енергийните дружества с дългосрочни договори ("зелени" и "американски" централи) трябва да бъдат разпределени върху всички потребители е една от мерките, предложени от Иванов. Той беше категоричен, че основа на стабилизирането на НЕК е стриктното изпълнение на Закона за енергетиката, а именно - ограничаване изкупуването на ток, произведен от заводски централи и топлофикации по неефективен способ. Иванов обяви и че ще работи за изпълнението на заложените в закона ограничения при изкупуване на електричеството от възобновяеми източници. Преференциални обаче ще са условията за развитие на покривни фотоволтаици до 200 киловата. Всички приходи от продажбата на въглеродни емисии да бъдат насочени към НЕК, поиска Иванов и допълни, че за тази година те ще са около 120 млн. евро.

Газът може да поскъпне към края на годината

Цената природния газ може да започне да расте от четвъртото тримесечие. Това прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова. Като мотив тя посочи войната в Йемен, която вече доведе до поскъпване на петрола. Това е и причината КЕВР да утвърди по-малко от предложеното намаление на цените на парното и топлата вода. Припомняме, че регулаторът намали цените до 8%, въпреки че в доклада си работната група предложи поевтиняване до 13%. Анализът на КЕВР е показал, че топлофикациите ще загубят над 77 млн. лв., ако цената на топлоенергията падне над 8 на сто. Не знаем дали няма да се окаже, че в края на септември ще трябва рязко да се повиши цената на топлинната енергия, коментира Тодорова. Тя не отхвърли възможността цената на природния газ да падне и през третото тримесечие, тъй като формулата предвижда петролните цени да влияят на цената на газа с 9-месечно забавяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай