Калфин: Всяка втора пенсия е инвалидна

Калфин: Всяка втора пенсия е инвалидна | StandartNews.com

Социалният министър Ивайло Калфин заяви в ефира на Нова телевизия, че "над 50% от пенсиите в страната ни за миналата година са били инвалидни".

"През последните години има силно нарастване на този тип пенсии. Те достигат своя пик, когато има висока безработица и спаднат доходите", каза още министърът и допълни, че лекарската комисия за ТЕЛК-овете трябва не просто да издава епикриза, но и да отбеляза какво все пак могат да работят тези хора, за да бъдат пълноценни.

"НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко", обясни Калфин връзка с увеличаването на пенсионната вноска и възрастта за пенсиониране. Той предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, за в бъдеще "българите ще получават още по-мизерни пенсии".

Министърът обеща промяна на механизма за наемане на хора над 55 години. "Целта е бизнесът да бъде стимулиран да взима повече хора над тази възраст, за да може и те самите да натрупат нужният стаж за пенсиониране", каза Кафлин.

"Тези, които нямат стаж, в случай че нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години, и то с ниска пенсия", каза социалният министър във връзка с обвиненията, че много хора цял живот не работят и получават социални помощи, а после се пенсионират и взимат пенсия.

За сектор "Сигурност" ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, както и разграничаване на различните функции, които изпълняват служителите.

Министърът бе категоричен, че е абсурдно да се намалява отпуска по майчинство след третото дете. Той заяви, че ще работи за промяна на нормативната база в това отношение. "А за децата, които раждат деца - с новия закон за семейни помощи, майките на децата, които вече са родили деца, няма да получават надбавки. Ако обаче майката ходи на училище, тя ще получи допълнителен стимул", добави Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай