Калфин: В бъдеще възрастта за пенсиониране да е 65 г.

Калфин: В бъдеще възрастта за пенсиониране да е 65 г. | StandartNews.com

София. В обозримо бъдеще възрастта, на която българите трябва да се пенсионират, е 65 години. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред "Дарик".

Калфин отново обясни, че по този начин хората ще могат да взимат нормални пенсии. В момента мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените - на 60 години и 8 месеца.

„Пенсията трябва да се обвърже и с продължителността на живота. Много хора в България обаче си отиват млади, има висока смъртност в предпенсионна възраст", добави Калфин.

Предложеното увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина е с 2 месеца.

"Ако действащото законодателство не се промени, ще настъпи един хаос в пенсионната система", каза още Калфин.

Калфин обясни, че в момента пари за пенсии няма – всичко, което се събира ежемесечно от социални осигуровки, се раздава за пенсии, като допълнително държавата додава повече от 50% от сумата.

Социалният министър обясни, че започва обсъждане със социалните партньори на дългосрочните елементи на пенсионната реформа, като се стъпва на разработен от служебното правителство „Близнашки" експертен материал с три варианта за пенсионната възраст. И в трите първата година започва с два месеца увеличение на възрастта, допълни Калфин.

От 11 часа днес в кабинета на Калфин синдикати и бизнес ще обсъдят пенсионната реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай