Калфин: Участваме, за да спечелим битката

Калфин: Участваме, за да спечелим битката | StandartNews.com

Участваме в президентските избори, за да спечеля тази битка. Това заяви кандидат-президентът от АБВ Ивайло Калфин пред bTV.

Той не разкри колко гласове се надява да получи, след като при предишното си явяване събра почти 1 млн., но обясни, че целите на него и екипът му и сега са амбициозни.

По думите на Калфин това, че вече са се срещнали с ДПС, не е знаково. Стремим се да има диалог, но не сме обсъждали взаимна подкрепа, каза кандидатът за президент.

Той повтори, че АБВ са приели всички условия на БСП за явяване на изборите с общ кандидат, направили са много компромиси, но са били изненадани да разберат от медиите, че БСП се отказва от коалицията. „Това високомерие – ние сме велики и другите трябва да тичат след нас, доведе до дълга поредица загуби на БСП", каза Калфин и добави: „Факт е, че г-жа Нинова излъга и нас, излъга и много хора" и това е изцяло в интерес на ГЕРБ и техния неясен кандидат. Вие си правете изводите защо се е случило.

На въпрос дали според него ще получи повече гласове от кандидата на БСП ген. Румен Радев, Калфин отговори: „Твърдя, че на втори тур бих бил доста по-силен кандидат срещу когото и да било от фаворитите на ГЕРБ, отколкото г-н Радев".

Работата ми в тази кампания е да говоря за президентската институция. Опонент ми е сегашният модел на тази институция, обезличаването и дори вредата, която нанася с разделение във важни моменти, каза Калфин. Моделът трябва да е коренно различен. Според мен темите, свързани с външна политика, социални теми и социална чувствителност изключително много влизат в президентските правомощия, посочи той.

По думите му в момента президентът липсва от темата за бежанците, например, „а това е до голяма степен въпрос на външна политика". По традиция президентът е силен в региона, тук трябва да имаме много канали на комуникация.

Когато бях външен министър, имахме прекрасни отношения с Русия, със САЩ и България беше силен фактор на Балканите, наши идеи влизаха като европейска политика – това трябва да прави президентът, каза още Калфин.

Според него „добрите отношения, особено със съседни страни, не противоречат на нашия ангажимент към ЕС и НАТО, това не е или-или".

По думите му външната ни политика в момента спрямо Русия е „уплашена, нестабилна, непрекъснато сменяме позиции". Когато имаш нестабилна позиция, това е проблем и тук президентът може да е много силен.

В България сме царе да вземем някого – дали ще е г-н [руският депутат Пьотр] Tолстой или г-н македонският журналист [Миленко Неделковски], и правим голям дебат. Националното достойнство е да покажеш на тази държава, че държиш в ръцете си карти, че не е добре за нея да разваля отношенията си с теб, каза още Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай