Калфин с оферта: Червените и АБВ с общ кандидат за президент

Калфин с оферта: Червените и АБВ с общ кандидат за президент | StandartNews.com

На път сме да развием пряката демокрация в партията, заяви Георги Първанов

Левицата трябва да се яви с общ кандидат на президентските избори. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин по време на вътрешния вот за лидер на АБВ вчера. "Ако левицата въобще има намерение да участва сериозно на президентските избори, то трябва да търси максимално широка консолидация в своите редици, но и извън тях. Явяването с един кандидат е абсолютно задължително", категоричен е той.

Калфин призна, че президентските избори догодина няма да бъдат лесни за левицата.

"Ако БСП очакват да излъчат кандидат-президент, а ние да изтичаме след него, без да сме говорили - няма как да се случи", отсече социалният министър. "Нека да има различни предложения, но в крайна сметка, когато започне кампанията, а до нея има повече от година, трябва да се обединим около един кандидат. Не всеки да казва, че неговият е най-важен, а действително да потърсим най-добрия", смята Калфин. Цял ден активистите на АБВ гласуваха за лидер, след като Георги Първанов подаде оставка. Президентът обаче отново е сред номинираните и се очаква пак да оглави партията. Другите кандидати за лидерския пост са председателят на общинската организация на АБВ - Русе Стелиян Стефанов, и областният управител на Пазарджик и член на ИС на АБВ Трендафил Величков.

"Удовлетворен съм, че този пряк избор, първи по своя характер в левицата, е знак за необходимостта от пряка демокрация в отделните партии", заяви лидерът в оставка Георги Първанов, след като гласува на вътрешнопартийните избори.

"Много пъти съм го предлагал и ние в АБВ сме на път да развием пряката демокрация, включително и по важни въпроси, свързани с националните политики или тези на левицата", посочи още той.

1000 секции бяха отворени за вота. В Благоевград бюлетини се пускаха в адвокатска кантора. Офисът е на адвокат Спас Велков, който е местният лидер на партията. Минути преди 11,00 часа в събота всички девет членове на общинския съвет на АБВ в областния център, както и тези на Контролния съвет дойдоха в адвокатската кантора в центъра на града, за да упражнят своя вот.

"По-младите предпочитат да гласуват по електронен път, но ние ще го направим по стандартния начин - с бюлетина. Добрата новина е, че има голяма активност сред нашите симпатизанти. В заведение в квартал "Струмско" също сме подготвили избирателна секция", каза Александър Мановски, който е в общинското ръководство на партията. Сред най-активните бяха азбукарите в Кърджали. 65,7% от членовете на общинската организация участваха в прекия вот за лидер на партията.

Президентските избори са далеч. Още не се мисли за това. Така червената депутатка Корнелия Нинова коментира искането на Ивайло Калфин за обща лява кандидатура. По темата за коалиционните партньори по места тя обясни, че се дава възможност на местните структури и на общински съвети да преценяват на място кое е най-удачно за тях и правят такива коалиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай