Калфин: Равнопоставеността между половете ми е приоритет

Калфин: Равнопоставеността между половете ми е приоритет | StandartNews.com

Издигнатият за кандидат за президент от Коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ" Ивайло Калфин се срещна с екипа на Българския фонд за жените. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с равнопоставеността между жените и мъжете в българското общество, икономическите предизвикателства, пред които са изправени работещите жени и майки, стереотипите в отношението между половете и насилието над жени у нас.

Припомняме, че в рамките на мандата на Ивайло Калфин като министър на труда и социалната политика за пръв път беше приет Закон за равнопоствеността между половете, с който освен, че се насърчава постигането на равнопоставеността, стартира и изграждането на условия за развиване на активна държавна политика в тази област. Достъпът на момичетата до модерно образование, увеличаването на възможностите за съвместяване на работата с грижата за семейството, както и въздействието върху агресията над жени, са сред приоритетните теми от президентската визия Ивайло Калфин.

„Равнопоставеността между половете е един въпрос, по който президентската институция може да бъде много активна. В България въпросът за равните възможности не трябва да се поставя само по статистика. Ние трябва да се обърнем и да погледнем какво пречи на младите родители, било то мъже или жени, да раждат децата си и спокойно да развиват кариерата си, какво спира една млада жена да започне работа, защото работодателят се притеснява, че тя често ще излиза в отпуск заради детето си, какво се случва с насилието вкъщи, което има различни проявления – и физически, и психически.

Трябва да поставим много ясно и въпросите, свързани с публичните стереотипи, които имат най-разнообразни проявления и които участват пряко във формирането на ценностите и поведението от най-ранна детска възраст. Срещата ми с дамите от Българския фонд на жените беше изключително интересна и полезна и се надявам, че ще имаме възможността да работим заедно и занапред така, както сме го правили досега и по Закона за равнопоставеността между половете", коментира след срещата Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай