Калфин против чиновниците да плащат осигуровки

Калфин против чиновниците да плащат осигуровки | StandartNews.com

Вицепремиерът Ивайло Калфин се обяви против идеята на здравния министър Петър Москов чиновниците с високи заплати да си плащат осигуровките за здраве. Москов предложи облагането да засегне държавните служители с възнаграждения над две минимални заплати. Допълнителните приходи в здравната каса щели да отидат за лекуване на социално слаби.

"Не съм склонен на такава промяна. Добре е да поговорим с министър Москов, той може би не е получил достатъчно информация, защото в момента всеки държавен служител се осигурява от държавата на 100%", коментира вицепремиерът Калфин. Той припомни, че преди години държавата е поела този ангажимент, като в същото време е намалила заплатите на чиновниците. "Ако искаме да върнем нещата, трябва да минем отново през корекция на заплатите", посочи Калфин. Според него за здравната каса няма значение дали парите ще влязат през осигуровки от държавата или през осигуровки от самите чиновници, защото става въпрос за една и съща сума. В същото време предлаганата от Москов промяна ще изисква по-сложно администриране и ще бъде по-неефективна. Според Калфин не е редно и режимите на осигуряване на чиновниците да са различни в зависимост от техните заплати.

Същата теза изказа и депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов, който посочи, че според Данъчноосигурителния процесуален кодекс данъчно задължените лица трябва да бъдат равнопоставени. Според Адемов обаче, ако се предлага въвеждане на лични осигуровки за здраве, би трябвало да се предложи и за осигуровките за пенсия, безработица и болнични. "Тази тема вече бе обсъждана при дебатите за пенсионната реформа и тогава всички се съгласихме, че това няма смисъл да се прави", коментира вицепремиерът Калфин. Мотивите са, че така държавата ще трябва да вдигне заплатите със същата сума, която държавните служители трябва да извадят, за да си платят осигуровките.

БСП искат вето за здравното осигуряване

Социалистите в парламента настояха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето и да върне закона за здравното осигуряване за ново обсъждане в Народното събрание. "Със закона се предвиждат съществени ограничения на достъпа до здравеопазване в разрез с Конституцията на Република България и правото на гражданите да имат здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване, пишат от БСП до Плевнелиев. Днес депутатите на левицата внесоха в Конституционния съд искането срещу договора за ратифициране на заем до 16 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай