Калфин предлага: Безработни 1 година по-рано в пенсия (ОБЗОР)

Калфин предлага:  Безработни 1 година по-рано в пенсия (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Безработни, на които не достига една година до пенсиониране, да получат право на пенсия, но с намален размер. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване внася вицепремиерът Ивайло Калфин заедно с пакета законопроекти за държавния бюджет за 2015 г. и бюджета на Държавното обществено осигуряване. По-ранното пенсиониране ще се разрешава само на хора, на които не им достига възраст, защото недостигът на стаж може да се купи, обясни Калфин. По думите му ще се предложат различни варианти за безработните, които нямат възможност да се пенсионират.

"Единият е да им помага социалната система, докато стигнат необходимата възраст, другият - да се пенсионират по-рано при по-ниска пенсия. Това ще бъде техен избор", обясни Калфин. Той предлага намалението на по-ранната пенсия да е с 0,4% за всеки недостигащ месец.

Подобна схема предложи БСП в предишния парламент, но тя не получи подкрепа включително и от тогавашните им коалиционни партньори - ДПС. За разлика от предложението на Калфин, тогава се предвиждаше достъп до предсрочна, но по-ниска пенсия да имат възрастни безработни, на които не им достигат две години, като те може да бъдат комбинация от възраст и стаж. Тогава изчисленията показваха, че от тази възможност може да се възползват около 13 000 души годишно.
На заседание на Надзорния съвет на НОИ вицепремиерът Ивайло Калфин внесе ново предложение за нарастване на стажа и възрастта за пенсиониране от 2015 г. Той настоява това да стане не с планираните 4 месеца, а с 2 месеца. "Аргументите са, че във вариантите, подготвени от служебното правителство, експертите предлагат три варианта за увеличаване на пенсионната възраст и при всичките първата година тя расте с 2 месеца за трета категория", заяви Калфин. За работещите при първа и втора категория условията за пенсиониране през 2015 г. се запазват без промяна.

От догодина се ограничава достъпът до инвалидни пенсии, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване. Спира се отпускането на социална пенсия за инвалидност на хора, на които вече е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Аргументът е, че не е обосновано хора в пенсионна възраст да бъдат освидетелствани за загуба на работоспособност. Промяната обаче няма да засегне заварените до 31 декември 2014 г. случаи и тези пенсионери ще продължат да получават втората си пенсия в размер на 25% от социалната за инвалидност.

Кабинетът търси и великденски за възрастните

Великденски бонуси за пенсионерите търси кабинетът. Това става ясно от изказване на премиера Бойко Борисов по време на заседанието в сряда, сочи стенограмата на Министерския съвет. Докато министрите обсъждат казуса със събираемостта на приходите, той казва: "Стараем се да подпомогнем и пенсионерите и за Великден включително, защото за Коледа сега го направихме. Това ни е амбициозна цел с вицепремиера Калфин. Трябва да си съберем парите", заканва се Борисов. И в тази връзка обяснява как всички ведомства искат пари. Миналата година кабинетът "Орешарски" даде по 40 лв. бонуси за Великден на най-бедните пенсионери.

Кабинетът Борисов вече одобри допълнителни 50 млн. лева в бюджета на НОИ за 2014-а за коледни добавки към пенсиите. 40 лв. ще получат 1,235 млн. възрастни с доход до 286 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай