Калфин нямал мерак да оглави АБВ

Калфин нямал мерак да оглави АБВ | StandartNews.com

Зам.-шефът на АБВ Ивайло Калфин няма амбиции да оглавява партията си, след като лидерът Георги Първанов изрази готовност да хвърли оставка заради гласуването на дълга.

"Има лидер и се надявам този лидер да продължи да бъде лидер на партията", каза от Брюксел Калфин. Той подчерта още, че ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата е щяла да бъде изправена пред финансова катастрофа.

"Само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка", предрече вицепремиерът пред БНР. Той коментира още, че проблемите около приемането на ратификацията са били създадени изкуствено от опозицията. Калфин подчерта, че правителството трябва да набележи мерки за плавно свиване на дефицитите, но не като се режат социални разходи.

Вицепремиерът съобщи още, че през следващата седмица в София ще пристигне мисия на Европейската комисия. Тя е част от засиленото наблюдение на Брюксел над макроикономическите равновесия в страната ни. Калфин поясни, че ЕК, както и той самият, имат много упреци по работата на БНБ в кризата с КТБ, включително и с последващото разпореждане с активите й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай