Калфин: Единствен вариант за стабилна коалиция е ГЕРБ – БСП

Калфин: Единствен вариант за стабилна коалиция е ГЕРБ – БСП | StandartNews.com

София. Единствената форма, при която би могло да има правителство, е една голяма коалиция. Това коментира пред bTV Ивайло Калфин от АБВ.

„Стабилно мнозинство означава ГЕРБ да убедят БСП да участва в широка коалиция, ако не ги убедят ще направят някакво аритметично мнозинство или правителство на малцинството", коментира той.

„АБВ не държи нито един ключ, АБВ е отговорна партия. Не бихме се включили в коалиция с неясен характер. Навсякъде по света е така - когато основната лява и дясна партии решат да правят коалиция, става с политическо решение и това трябва да се учи и в България. След това се явяват експертите върху бял лист и започват да пишат програмата", каза още Калфин.

Според него обаче, ако основните политически сили не успеят да надмогнат партийния си интерес, не са изключени нови избори и то много скоро.

Той коментира и 18-те въпроса, които ГЕРБ представи по време на консултациите си с всички парламентарно представите политически формации.

„Когато се прави голяма коалиция, не се започва с тест с тези 18 въпроса като лексикон. При голяма коалиция партиите оставят програмите си и започва да се пише от нулата, макар че всеки има приоритети и те трябва да се отчитат", посочи Калфин.

По думите му АБВ би подкрепила коалиция между ГЕРБ и БСП.

„В такъв формат ние бихме могли да се включим, да участваме и да го подкрепим, но това не зависи от нас, а от тях, това е въпрос на преценка и отговорност на тези партии, доколко ще намерят националния интерес", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай